Γαλλία: Ακύρωση πτήσεων στο «Σαρλ ντε Γκολ» αύριο λόγω απεργίας των εργαζομένων

Περίπου το ένα τέταρτο των προγραμματισμένων για αύριο το πρωί πτήσεων στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ» του Παρισιού ακυρώθηκε εξαιτίας απεργίας του προσωπικού του αεροδρομίου, που ζητεί αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον όμιλο «Αεροδρόμια του Παρισιού» (ADP).

Η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τον αριθμό των πτήσεών τους ανάμεσα στις 07.00 και 14.00 τοπική ώρα, ενώ πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό τεράστιες δυσκολίες στη διαχείριση των ταξιδιωτών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η Air France, η βασική εταιρεία που λειτουργεί στον αερολιμένα «Paris Charles de Gaulle» ανακοίνωσε ως εκ τούτου ότι ακύρωσε 85 πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων για αύριο, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της DGAC.

Προβλέπονται επίσης αλλαγές ωραρίων στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία διευκρίνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι πελάτες θα ενημερωθούν άμεσα.

Το σύνολο των συνδικάτων του αεροδρομίου του Ρουασί (CGT, FO, CFDT, CFTC, CFE-CGC, Unsa και SUD) ζήτησε να μετάσχουν στην κινητοποίηση όλοι οι μισθωτοί του κομβικού αερολιμένα με αίτημα αύξηση των αποδοχών κατά 300 ευρώ «άνευ όρων, για όλες και όλους».

«Παρά την επανάληψη της (εναέριας) κυκλοφορίας και τα κέρδη που αποφέρει, η δουλειά μας δεν αμείβεται στην εύλογη αξία της» σημειώνουν τα συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους και καταγγέλλουν: «Όλα αυξάνονται εκτός από τους μισθούς μας».

«Το χάος που υφίστανται εδώ και εβδομάδες οι μισθωτοί που εργάζονται σε πολλούς κομβικούς αερολιμένες στη Γαλλία και στην Ευρώπη είναι απαράδεκτο» αναφέρει το συνδικάτο που υπολογίζει σε 15.000 τον αριθμό των θέσεων εργασίας που χάθηκαν σε δύο χρόνια στον αεροπορικό τομέα λόγω της πανδημίας, κάτι το οποίο οδηγεί σε «πιεσμένους εργαζόμενους».

Στα τέλη Απριλίου, ο πρόεδρος του ADP είχε ανακοινώσει ότι 4.000 θέσεις εργασίας ήταν να καλυφθούν στα αεροδρόμια του Ορλί και του Ρουασί, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα προσλήψεων.

Έπειτα από δύο χρόνια ισχνών αγελάδων λόγω της πανδημίας, η εναέρια κυκλοφορία επανεκκινεί με πλήρη ταχύτητα στην Ευρώπη και επανέρχεται σιγά σιγά στα επίπεδα του 2019. Σε ορισμένα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, η έλλειψη προσωπικού προκάλεσε ήδη τεράστια προβλήματα, όπως στο Σίπολ του Άμστερνταμ ή σε αυτό της Φρανκφούρτης, όπου πτήσεις ακυρώθηκαν υποχρεωτικά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω ελλείψεων σε προσωπικό εδάφους. Στη Βρετανία, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον ίδιο λόγο.