Γαλλία: 75 μεγάλες εταιρείες τροφίμων θα μειώσουν από τον Ιούλιο τις τιμές τους

Στη δήλωση ότι 75 μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων δεσμεύθηκαν να μειώσουν τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα από τον ερχόμενο μήνα προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με οικονομικές κυρώσεις, αν δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους.

«Λέω στους Γάλλους πως, ήδη από τον Ιούλιο, οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα πέσουν. Και θα υπάρξουν έλεγχοι και θα υπάρξουν κυρώσεις για εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες» δήλωσε ο Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, αναφέροντας τα ζυμαρικά, τα πουλερικά και τα έλαια ως ορισμένα από τα προϊόντα οι τιμές των οποίων θα μειωθούν.

Ο Λεμέρ έκανε την ανακοίνωση μία ημέρα αφότου συναντήθηκε με 75 εταιρίες που παράγουν και πωλούν το 80% των τροφίμων που καταναλώνουν οι Γάλλοι. «Θα έχω τον κατάλογο αυτών των εκατοντάδων προϊόντων την ερχόμενη εβδομάδα» πρόσθεσε ο Λεμέρ, προειδοποιώντας ότι, αν κάποιες εταιρείες τροφίμων δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, θα «αποκαλύψει δημόσια τις επωνυμίες τους».

«Σε έναν ορισμένο αριθμό προϊόντων όπου οι τιμές χονδρικής έχουν πέσει, οι τιμές (λιανικής) θα πρέπει επίσης να πέσουν, κατά 2%, 3%, 5% ή ίσως ακόμη και 10%» είπε.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδό του μέσα σε έναν χρόνο, στο 6%, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων μετριάστηκαν. Όμως οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούσαν να είναι αυξημένες κατά 14% τον περασμένο μήνα έναντι αύξησης ρεκόρ 16% τον Μάρτιο.

Ο Λεμέρ κάλεσε τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους βιομήχανους τροφίμων να μειώσουν τις τιμές τους, ώστε να βοηθήσουν τα γαλλικά νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στην πολύμηνη κρίση του κόστους διαβίωσης.

Ο Λεμέρ είπε επίσης ότι  το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για να κλείσει ένα φορολογικό «παραθυράκι», από το οποίο επωφελούνται πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το airbnb.

Πολλές μεγάλες γαλλικές πόλεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις στέγης και τα ενοικιαζόμενα στους τουρίστες διαμερίσματα σε πλατφόρμες όπως το airbnb κατηγορούνται συχνά ότι μειώνουν την προσφορά καταλυμάτων.

Βουλευτές από διάφορα κόμματα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ζήτησαν τον περασμένο μήνα πιο αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες για τις μισθώσεις αυτές, ώστε να μπει ένα τέλος στην πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

«Δυσκολεύτηκα μέχρι να καταλάβω πόσο ευνοϊκή είναι η φορολογική μεταχείριση για το airbnb. Θα αλλάξουμε τους φορολογικούς κανόνες και θα κάνω προτάσεις» δήλωσε συγκεκριμένα ο Λεμέρ στο BFM TV, συμπληρώνοντας: «Όταν τα ακούσια κέρδη είναι τόσο μεγάλα και ο φόρος τόσο ευνοϊκός, δεν υπάρχει λόγος να διατηρούμε μια φορολογική μεταχείριση που οδηγεί σε υπερβολές».

Περίπου το 20% των ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού που δεν νοικιάζει ήδη το σπίτι του ή μέρος του στο airbnb σχεδιάζει να το κάνει στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με έρευνα στην πλατφόρμα που της ανατέθηκε από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ifop.