G20: Συμφωνία για τη παγκόσμια φορολογία – Στο 15% το ελάχιστο για τις πολυεθνικές

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Ιταλικού Πρωθυπουργικού Γραφείου, μετά από τέσσερα χρόνια έντονης συζήτησης, επιτεύχθηκε μια ιστορική συμφωνία για μια λύση που βασίζεται σε δύο πυλώνες για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που θέτει η ψηφιοποίηση και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας.

Στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών στις 9-10 Ιουλίου στη Βενετία, επιτεύχθηκε συμφωνία για τα βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής των δύο πυλώνων. Η πολιτική συμφωνία για όλα τα στοιχεία των νέων κανόνων για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος οριστικοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Ουάσιγκτον στις 13 Οκτωβρίου.

Η συμφωνία εγγυάται δίκαιους, σύγχρονους και αποτελεσματικούς φορολογικούς κανόνες, οι οποίοι είναι επίσης θεμελιώδεις για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Με 136 μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ή OECD εις την Αγγλικήν) που αντιπροσωπεύουν περίπου το 94% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επιτεύχθηκε μια διεθνής συμφωνία.

Ο Πρώτος Πυλώνας της συμφωνίας προβλέπει την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων των μεγαλύτερων και πιο κερδοφόρων πολυεθνικών εταιρειών. Το 25% των κερδών (που υπερβαίνει το 10% των εσόδων) κατανέμεται σε δικαιοδοσίες αγοράς όπου τέτοιες εταιρείες υπερβαίνουν ένα σημαντικό όριο εσόδων.

Ο Δεύτερος Πυλώνας εισάγει μια ελάχιστη πραγματική φορολογία 15% παγκοσμίως (Global Minimum Tax) για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, σε κάθε δικαιοδοσία στην οποία δραστηριοποιούνται.

Σημειωτέον, η Συμφωνία του Πρώτου Πυλώνα περιλαμβάνει δέσμευση για άρση των φόρων επί των υφιστάμενων ψηφιακών υπηρεσιών και άλλων παρόμοιων μονομερών μέτρων, καθώς και για αποχή από την εισαγωγή νέων φόρων του ίδιου είδους στο μέλλον, μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Ιταλία, με την Αυστρία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, έχει συνάψει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μετάβαση από τους φόρους στις υπάρχουσες ψηφιακές υπηρεσίες σε νέους διεθνείς κανόνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν τις εμπορικές κυρώσεις που ενέκρινε ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ (United States Trade Representative, USTR) εναντίον αυτών των χωρών.

Στα πλαίσια της φορολογίας για την ανάπτυξη, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συμπερίληψη του διεθνούς φορολογικού συστήματος, η Ιταλική Προεδρία της G20 έδωσε εντολή στον ΟΟΣΑ να εκπονήσει έκθεση για να δικαιολογήσει την πρόοδο που σημείωσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες ως συνέπεια της συμμετοχής τους στον ΟΟΣΑ / Περιεκτικό πλαίσιο G20 στο BEPS (Base Erosion and Profit Shifting).

Οι Αναπτυσσόμενες Χώρες και το Περιεκτικό Πλαίσιο του ΟΟΣΑ / G20 για την έκθεση BEPS, που παρουσιάστηκε στους Υπουργούς Οικονομικών και τους Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της G20 στη συνάντησή τους τον Οκτώβριο, περιέχει επίσης μια σειρά συστάσεων που αποτελούν μια σταθερή βάση για μελλοντικές σχετικές συζητήσεις από μέλη της G20.