Γ. Στουρνάρας: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας

Στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εντός του 2022 αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που συνδιοργάνωσε η ΤτΕ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) με θέμα: Επενδύσεις στην Ελλάδα στην μετά-COVID εποχή.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως για το σύνολο του 2021 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 8,8%, μετά από την ύφεση 9% για το 2020 που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Για το 2022, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως προβλεπόταν ανάπτυξη της οικονομίας κατά 4,7% προτού ξεκινήσει η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα στην ενέργεια, αλλά το εύρος του αντικτύπου αυτού μένει να φανεί καθώς είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί τώρα.

Ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί και από τη δημοσιονομική και νομισματική αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που δεν έχει καθοριστεί ακόμα, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας

Σε σχόλιο του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, ο κ. Στουρνάρας είπε πως σε 10 χρόνια το ΑΕΠ αναμένεται να «τρέχει» με ρυθμούς κοντά στο 2%. Ωστόσο, για τα ερχόμενα χρόνια η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη για μια σειρά λόγων, όπως:

  • Η αύξηση των προσωπικών καταθέσεων που έχει παρατηρηθεί στα χρόνια του κορονοϊού. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έφτασαν το 15% του ΑΕΠ έναντι του 6% πριν από την πανδημία. Η υποχώρηση από αυτά τα ποσοστά που αναμένεται πως ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και ειδικότερα την προσωπική κατανάλωση.
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα θα λάβει περίπου 30,5 δισ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους, με τα έργα που προβλέπονται στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» να αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
  • Οι τράπεζες. Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει αυξήσει τη δυνατότητα του να χρηματοδοτεί βιώσιμα επενδυτικά σχέδια. Οι τράπεζες απολαμβάνουν επαρκή ρευστότητα και «μαξιλαράκια» κεφαλαίων που τους επιτρέπουν να παρέχουν δάνεια στην πραγματική οικονομία.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας έκανε ειδική αναφορά στο ρόλος της ΕΙΒ στην Ελλάδα, λέγοντας πως για το σύνολο του 2021 παρείχε 4,85 δισ. ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ποσό σημαντική αυξημένο από τα 2,8 δισ. ευρώ το 2020.