Γ. Στόλτενμπεργκ: «Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα βαριά όπλα»

Οι δυτικές χώρες πρέπει να στείλουν στο Κίεβο περισσότερα βαριά όπλα για να το βοηθήσουν να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό, ο οποίος προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε χθες βράδυ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ναι, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα βαριά όπλα» είπε ο Νορβηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών-μελών του NATO, την παραμονή σημαντικής συνόδου.

Το NATO έχει αρχίσει να «εντατικοποιεί» τις παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό, όπως πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Κίεβο εξαρτάται απόλυτα από αυτές, για να αντιμετωπίσει τη «βάρβαρη» επίθεση της Ρωσίας.

Η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, για να συζητήσει την ενδεχόμενη επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων, στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO στη βελγική πρωτεύουσα.

Το Κίεβο δεν σταματά να ζητάει από τους Δυτικούς να του παραδώσουν περισσότερα όπλα και προηγμένο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και προσάπτει σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι «σέρνουν τα πόδια τους».

Την παραμονή της συνόδου, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντεριξεν, ο κ. Στόλτενμπεργκ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ τους ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, η χώρα του οποίου γειτονεύει με την Ουκρανία, συζήτησαν στην Ολλανδία.

«Δεν έχουμε κάνει αρκετά για να υπερασπίσουμε την Ουκρανία, να υποστηρίξουμε τον ουκρανικό λαό, την ελευθερία του και την εθνική κυριαρχία του», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

«Γι’ αυτό σας προτρέπω (…) να κάνετε πολλά περισσότερα για να παραδοθούν όπλα και πυροβολικό στην Ουκρανία. Τα έχει ανάγκη για να αμυνθεί» είπε, κρίνοντας ότι οι δυτικές χώρες θα απολέσουν την «αξιοπιστία» τους σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας της Ουκρανίας: «Αυτή θα ήταν απόλυτη αποτυχία και καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις αξίες μας και για το NATO».