Γ. Στασινός: «1,9 εκατ. κτίρια με αυθαιρεσίες – Οι μηχανικοί αξίζουν ένα ευχαριστώ»

«Τα τελευταία εννέα χρόνια, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για τα αυθαίρετα, οι μηχανικοί κατάφεραν να καταγράψουν, ηλεκτρονικά, με γεωγραφικό εντοπισμό, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, περίπου 1,9 εκατομμύρια ακίνητα με αυθαιρεσίες μέχρι τώρα». Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τους μηχανικούς, καθώς σήμερα εξέπνευσε η προθεσμία για τις δηλώσεις αυθαιρέτων κατηγορίας 5.

Ο κ. Στασινός εξέφρασε την ανάγκη «να θωρακιστεί η “κόκκινη γραμμή” του Ιουλίου του 2011, για να μπορέσει να προχωρήσει με πραγματικά δεδομένα ο πολεοδομικός σχεδιασμός και να τελειώσει οριστικά η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την κοινή λογική».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, «με την έναρξη λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου στις αρχές του 2021, θα περάσουμε σε μια νέα εποχή κανονικότητας στα θέματα ακινήτων και ευελπιστώ ότι θα επιλυθούν μέχρι τότε όλες οι εκκρεμότητες που έχει αναδείξει το ΤΕΕ και η δουλειά των μηχανικών, τόσο στην αυθαίρετη δόμηση όσο και στον πολεοδομικό σχεδιασμό, για τις οποίες έχουμε προτείνει στο ΥΠΕΝ λύσεις».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «ζητώ αυτό το ευχαριστώ ως ηθική ανταμοιβή προς τους μηχανικούς, διότι κάποιος, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, πρέπει επιτέλους να το κάνει, καθώς προσπαθούν υπό αντίξοες συνθήκες να υλοποιήσουν μια υποχρέωση της Πολιτείας».

Πώς προχωρά η διαδικασία:

Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ για το πέρας της διαδικασίας καταγραφής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 του νόμου 4495/2017, το ΤΕΕ ανακοινώνει ότι:

– Όλες οι αιτήσεις-δηλώσεις που εισήχθησαν σε στάδιο επεξεργασίας μέχρι και τις 30/9/2020, θα δύνανται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στον Ν. 4495/2017, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε το ΥΠΕΝ.

– Νέες δηλώσεις της κατηγορίας 5, με βάση το νόμο, δεν μπορούν να υποβληθούν στον Ν. 4495/2017.

– Η υποβολή νέων δηλώσεων για τις κατηγορίες 1 – 4, όπως και η περαίωση εκκρεμών δηλώσεων, συνεχίζεται με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4495/2017, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

– Οι λεπτομέρειες εφαρμογής επιμέρους ειδικών περιπτώσεων και διαδικασιών, θα εφαρμοστούν στο σύστημα ανάλογα με τις πρωτοβουλίες και οδηγίες του ΥΠΕΝ.

Επίσης, το ΤΕΕ ανακοινώνει ότι:

– Παρά τον εξαιρετικά μεγάλο φόρτο που προέκυψε από τη λήξη των προθεσμιών, περισσότερες από 200.000 χιλιάδες δηλώσεις καταγράφηκαν στο σύστημα εντός Σεπτεμβρίου.

– Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα, παρότι δεν είναι σχεδιασμένο για τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων και δεδομένων – αρχείων (καθώς σε μέση ημερήσια βάση τα τελευταία 9 χρόνια ο αριθμός δηλώσεων κινείται σταθερά στο ύψος των 400-500 ανά ημέρα), κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες ιστορικό ρεκόρ νέων δηλώσεων, σταθερά πέριξ των 10.000 κάθε ημέρα, με κορύφωση την Παρασκευή 25/9/2020 με 12.500 δηλώσεις.

– Οι υπηρεσίες του ΤΕΕ αύξησαν την διαθεσιμότητα των υπολογιστικών πόρων περισσότερο από 300% και για περιόδους κατά 500%, αλλά τα προβλήματα πρόσβασης δεν έλειψαν. Το πληροφοριακό σύστημα σταθερά εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί 2.000 ταυτόχρονους χρήστες.

Αναλυτικότερα, ο κ. Στασινός σε ανακοίνωση του ΤΕΕ, ζητά «συγνώμη για την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών», καθώς όπως είπε, «τα παλαιά ηλεκτρονικά συστήματα, όπως αυτό των αυθαιρέτων, που κλείνει δεκαετία από τον σχεδιασμό του, έχουν όρια που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα υπερβήκαμε».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «το ΤΕΕ προσπάθησε να πείσει εγκαίρως, προ της ψήφισης του νόμου 4495, την Πολιτεία για την ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος αλλά η πρόταση εκείνη δεν έγινε αποδεκτή. Σήμερα λοιπόν προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Και σε αυτό συνέβαλαν, μαζί με τους μηχανικούς, οι άνθρωποι που επανδρώνουν τις υπηρεσίες του ΤΕΕ, με καθημερινό, πολύωρο, συνεχή αγώνα τις τελευταίες εβδομάδες».

«Μέσα από αυτό το σύστημα των αυθαιρέτων αλλά κυρίως μέσα από το σύστημα eAdeies που λειτουργεί και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που ήδη υλοποιούμε, η καθημερινή δουλειά όλων μας γίνεται ευκολότερη και οι διαδικασίες καλύτερες και πιο σύντομες, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας», ανέφερε.

«Δεν καταφέραμε να πείσουμε την Πολιτεία να ολοκληρωθεί η δήλωση αυθαιρέτων με την έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, αλλά καταφέραμε να μπορούν οι μηχανικοί να ολοκληρώσουν της δουλειά τους, δηλαδή τις δηλώσεις αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών σε ακίνητα των πολιτών που ήδη ξεκίνησαν και να μη χαθεί ο κόπος τους», ανέφερε καταλήγοντας.

Διαβεβαιώνει δε, ότι το ΤΕΕ «περνάει σε μια νέα εποχή, με νέα ηλεκτρονικά συστήματα και ουσιώδεις ψηφιακές υποδομές».