Γ. Πλακιωτάκης: «Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του Λιμενικού»

Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και στις νέες δραστηριότητές του σχετικά με έργα και μελέτες ύδρευσης στον νησιωτικό χώρο, με χρηματοδοτήσεις που έχουν διασφαλιστεί και ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Ηράκλειο για επαφές με τη διοίκηση και στελέχη του Οργανισμού Λιμένος και του Λιμεναρχείου.

Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε για την Κρήτη: «Έχουμε διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις σε λιμενικές υποδομές και σε έργα αντιδιάβρωσης πάνω από 74 εκατ. ευρώ, ενώ από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχουμε προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις σε έργα ύδρευσης αλλά και σε μελέτες ωρίμανσης έργων ύδρευσης, πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ».

Επίσης μίλησε για την αξιοποίηση του Λιμένα Ηρακλείου, όπου, όπως τόνισε, είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του διαγωνισμού: «Μέχρι 31/3 θα κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, οπότε η ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης αναμένεται μέσα στο 2023». Παράλληλα, τόνισε: «Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένα σημαντικό λιμάνι στον παγκόσμιο χάρτη των εμπορευματικών μεταφορών, με πολλαπλές δραστηριότητες… Με την αξιοποίησή του θα αλλάξει και η εικόνα της πόλης… Η αξιοποίηση των πολλαπλών δραστηριοτήτων θα αυξήσει και τις θέσεις απασχόλησης, ενώ θα δημιουργήσει και το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον ώστε να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί ολόκληρη η Κρήτη».

Αφού συνεχάρη για τις πρωτοβουλίες της τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου,  ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και στην κρουαζιέρα, λέγοντας ότι με την αναβάθμιση των υποδομών το λιμάνι θα καταστεί κόμβος home porting. Στην επίσκεψή του στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου ο υπουργός συναντήθηκε με τον λιμενάρχη, στελέχη και εργαζομένους, και τόνισε ότι η δύναμη του Λιμεναρχείου σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού έχει ενισχυθεί, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ενίσχυση και με νέα επιχειρησιακά μέσα.

«Αυτή την ώρα έχουμε σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος, με προϋπολογισμό πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Έχουμε παραλάβει 24 νέα σκάφη, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα παραλάβουμε 74 νέα σκάφη. Στα πλαίσια αυτά θα ενισχυθεί και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου» υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης και αναφέρθηκε παράλληλα και στα δύο, εθνικής στρατηγικής σημασίας όπως τα χαρακτήρισε, συστήματα: το Ολοκληρωμένο Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης της Θαλάσσιας Κυκλοφορίας. Τα δύο συστήματα βρίσκονται στη δεύτερη φάση τους και είναι έργα που θα αναβαθμίσουν συνολικά το Λιμενικό Σώμα, που έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των τελευταίων ετών, όπως είπε.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ακόμη ότι από το 2019 έως σήμερα οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί πάνω από 80%: «Αυτό οφείλεται κυρίως στους άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος». Χαρακτήρισε δε επιβεβλημένη αναγνώριση από την κυβέρνηση τη χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ, τόσο για τα τεράστια αποτελέσματα που έχουν φέρει στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και την προστασία από κάθε παρανομία στη θάλασσα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Γαύδο για πλωτό ασθενοφόρο, επεσήμανε: «Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη έχουμε προγραμματίσει την ενίσχυση των λιμενικών Αρχών, τόσο του Λιμεναρχείου των Σφακίων όσο και του Λιμεναρχείου της Ιεράπετρας, με δύο πλωτά ασθενοφόρα που θα ενισχύσουν περισσότερο το αίσθημα ασφαλείας για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Η Γαύδος είναι ένα νησί στο οποίο, μεταξύ άλλων, το υπουργείο προγραμματίζει και σημαντικές παρεμβάσεις σε λιμενικές υποδομές».

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρευρέθηκε στην κοπή της πίτας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.