Γ. Πλακιωτάκης: «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις περί ανθρωπισμού και περί της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων από χώρες που τα παραβιάζουν, καταστρατηγώντας διεθνείς συμβάσεις για εσωτερική κατανάλωση και έπειτα ζητούν βοήθεια από την Ευρώπη για να διαχειριστούν τα μεταναστευτικά κύματα που οι ίδιες συνέβαλαν να δημιουργηθούν» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, στη συνάντηση του με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλβα Γιόχανσον.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι με αφορμή ανυπόστατες καταγγελίες έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία επικαιροποίησης του εσωτερικού μηχανισμού, προκειμένου να διερευνάται πλήρως κάθε περιστατικό και να δοθεί τέλος στις προπαγανδιστικές προσπάθειες σπίλωσης της ελληνικής τιτάνιας προσπάθειας και προσέθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να αποτύχει η προσπάθεια χειραγώγησης της διεθνούς κοινής γνώμης, που εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα και ομάδες συμφερόντων».

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε ακόμα ότι η στοχευμένη ενίσχυση των λιμενικών Αρχών του Ανατολικού Αιγαίου σε προσωπικό και επιχειρησιακά μέσα, και η συνεργασία με την Frontex συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση κατά 85% των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα το 2020 και πρόσθεσε: «Έναν χρόνο τώρα σε 800 και πλέον περιστατικά που διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα δεν υπήρξε ούτε μια ανθρώπινη απώλεια».

Κλείνοντας και απευθυνόμενος στην Ευρωπαία επίτροπο, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε: «Η ενισχυμένη επιτήρηση για την προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων απαιτεί επείγουσα χρηματοδότηση με 15,8 εκατομμύρια ευρώ… Θέλω να λάβετε υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στη θάλασσα είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό “εγχείρημα” και ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι δυσανάλογα ακριβότερος».

Από την πλευρά της, η κυρία Γιόχανσον ζήτησε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη συνεργασία της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, εξήγησε πώς έχουν διαμορφωθεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επόμενη χρονική περίοδο και σημείωσε ότι η κοινή διακήρυξη Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας παραμένει ισχυρή, επομένως θα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι το Λιμενικό Σώμα αναπτύσσει και επικαιροποιεί τις διαδικασίες για τη διερεύνηση των καταγγελλόμενων περιστατικών περί επαναπροωθήσεων, ενώ αναγνώρισε ότι η προστασία των θαλάσσιων συνόρων είναι μια επιχειρησιακά δύσκολη υπόθεση, για την οποία σε ελάχιστο χρόνο πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Ενδιαφέρθηκε επίσης για το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.

Η Ευρωπαία επίτροπος κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων να γίνει ευρωπαϊκό και όλοι οι φορείς να συμβάλουν σε αυτόν τον τομέα.