Γ. Παυλάκης: Μην πετάξετε τις μάσκες, θα τις φοράμε φθινόπωρο – χειμώνα

Το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος από τον Σεπτέμβριο και μετά είναι υπαρκτό, ανέφερε ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, συμβουλεύοντας τους πολίτες να μην πετάξουν τις μάσκες γιατί «θα τις φοράμε και το φθινόπωρο και το χειμώνα».

Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το καλοκαίρι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά είναι πιθανό τον Σεπτέμβριο να ανέβουν πάλι. «Με το καλοκαιρινό αεράκι ελπίζουμε ότι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά δεν θα εξαφανιστούν» πρόσθεσε..

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του νέου lockdown αν και – όπως είπε – «θα εξαρτηθεί από το πιο στέλεχος θα επικρατήσει και πόσο γρήγορα».

Επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος για να έχουμε έναν καλύτερο χειμώνα θα ήταν αν έπεφταν τα κρούσματα στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού και υπήρχε μια αυστηρή επιτήρηση με ομάδες που έκαναν ιχνηλάτηση και έβρισκαν όλα τα κρούσματα και τα απομόνωναν. «Ο μόνος καλός ιός είναι ο νεκρός ιός. Η μόνη λύση είναι 0 κρούσματα» είπε.

Όπως σημείωσε οι πέντε χώρες που τα έχουν πάει πολύ καλά, τουλάχιστον για την ώρα, εξαλείφοντας τον ιό είναι η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ισλανδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. «Έκαναν πιο γρήγορα τα lockdown και δεν κινήθηκαν μετά. Όπως έγινε μια πολύ καλή αρχή και στην Ελλάδα. Τώρα κινδυνεύουμε από την υπερβολική χαλάρωση» εκτίμησε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν αναφέροντας πως σύμφωνα με τα δεδομένα των ΗΠΑ 1 στους 100 των ήδη εμβολιασμένων έχουν μολυνθεί ξανά από τον κορωνοϊό ελαφρύτερα. Ωστόσο, κάποιος που έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις αν νοσήσει θα είναι πολύ ηπιότερα από τον μη εμβολιασμένο.

Σχετικά με τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο σε εφήβους που αναφέρεται ότι εξετάζει το CDC δήλωσε πως είναι πολύ σπάνιες. «Πολύ σπανιότερες απ’ ότι λέγεται και για τις θρομβώσεις και αυτό δεν έχει διαπιστωθεί αλλά εξετάζεται» δευκρίνισε.