Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια κράτησε ανοιχτό το οδικό δίκτυο ευθύνης της»

«Δώσαμε αγώνα νυχθημερόν και κρατήσαμε ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο ευθύνης μας. Σήμερα συνεχίζουμε συνδράμοντας με άλλους φορείς στην αντιμετώπιση μεγάλων, προβλημάτων όπως αυτά που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία στον Δήμο Διονύσου ο οποίος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, καθ΄οδόν και ο ίδιος προς τον Διόνυσο, η Περιφέρεια συμβάλλει στη γενική προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων στον δήμο με δύο πλήρη συνεργεία με τα ανάλογα μηχανήματα από την Υπηρεσία Πρασίνου της. Επίσης συμμετέχει με την ΕΜΑΚ και τον Στρατό υπό το γενικότερο συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με οχήματα και 100 ειδικά μηχανήματα στην αποκατάσταση μεγάλων προβλημάτων, όπως η διακοπή της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης ή της τηλεφωνίας λόγω της κοπής των δικτύων από τις πτώσεις των εκατοντάδων δέντρων. Με αφορμή δε το πρόβλημα της μη ηλεκτροδότησης για χιλιάδες νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Πατούλης επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης του δικτύου διανομής είτε μέσα από την υπογειοποίηση των ηλεκτροφόρων καλωδίων στις δενδρόφυτες περιοχές με αστική πυκνότητα, είτε με την έγκαιρη απομάκρυνση των κλαδιών ή δένδρων που εγκυμονούν κινδύνους στις περιπτώσεις έντονων φυσικών φαινομένων.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας παραμένουν σε πλήρη επιχειρησιακή κινητοποίηση για τρίτη συνεχιζόμενη μέρα συνδράμοντας στο έργο των δήμων, προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα των δρόμων αλλά και η ασφάλεια των πολιτών, ενώ πρωτίστως διασφάλισαν την προσβασιμότητα στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας Β. Κόκκαλης μάς ενημέρωσε ότι από το πρωί συνεχίζεται η διάνοιξη του οδικού δικτύου σε ορεινές ακατοίκητες περιοχές ενώ είχε προηγηθεί ρίψη αλατιού σε οδούς του αστικού ιστού, ευθύνης των δήμων.

Στο μεταξύ με αφορμή αναφορές που απέδιδαν ευθύνες στην Περιφέρεια για τη μη εξασφάλιση πρόσβασης στα σημεία που υπάρχουν βλάβες του δικτύου της ΔΕΗ, η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτο» να μένουν περίπου 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως και την επιχειρούμενη μετάθεση των ευθυνών. Υπογραμμίζει ότι ο κάθε φορέας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του όπως και ο ΔΕΔΔΗΕ «να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης». Θέτει ερώτημα για τις δράσεις πρόληψης από πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, αντιπαραθέτοντας τη διαρκή μάχη του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας για να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους ευθύνης της, ενώ συμβάλλει και στη διάνοιξη οδικών δικτύων εκτός αρμοδιότητας της.

Τέλος με αφορμή τις δύσκολες συνθήκες που εξακολουθούν να επικρατούν, η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας ανέβαλε τις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών και οδηγών σε όλη την Αττική που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα.