Γ. Οικονόμου: Χωρίς ταλαιπωρία οι νέες ταυτότητες, από τα μέσα Οκτωβρίου ο φράχτης στον Έβρο

Από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσουν να τοποθετούνται τα πρώτα κομμάτια του φράχτη κατά μήκος του Έβρου, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη σε συνέντευξή του στο Action24 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. Όσον αφορά τις νέες ταυτότητες, διαβεβαίωσε ότι όλα θα γίνουν χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες.

Εντός χρονοδιαγράμματος ο φράχτης στον Έβρο

Σχετικά με το Μεταναστευτικό, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ καθώς υπάρχει μεταναστευτική πίεση σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική αυστηρή, αλλά δίκαιη, που θωρακίζει τα σύνορα, προσπαθεί να κάνει αποτροπές και βεβαίως σώζει ζωές, όπου και όποτε χρειάζεται. Επιπρόσθετα -σύμφωνα με τον υπουργό- γίνεται τεράστια προσπάθεια μιας καλύτερης συνεννόησης και με την Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή, που θα είναι κομβική στην αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών και των παράνομων ροών.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το θέμα της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κατασκευή του προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος συμπληρώνοντας ότι μέσα στον Οκτώβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσουν να τοποθετούνται τα πρώτα κομμάτια του φράχτη κατά μήκος του ποταμού, εκεί που έχει οριοθετηθεί και αποφασιστεί ότι θα επεκταθεί και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση θωράκισης των συνόρων, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε δυνατότητα που υπάρχει, τόσο για το φράχτη όσο και για τα εποπτικά μέσα».

Νέες ταυτότητες

Σχετικά με τις νέες ταυτότητες ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι ένα νέο, τεράστιο εγχείρημα και πως μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί έως το τέλος Οκτωβρίου περίπου 45.000 ραντεβού.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες για να κλείνονται ραντεβού έως το τέλος Νοεμβρίου ενώ όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται διαθέσιμα και περισσότερα ραντεβού. «Να μην ανησυχεί ο κόσμος, θα υπάρχει επαρκέστατος χρόνος και χώρος να κλείνει ο καθένας το ραντεβού του και να βγάζει την ταυτότητά του χωρίς να ταλαιπωρείται» σημείωσε.

Παραβατικότητα και αστυνόμευση

Αναφορικά με τα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε: «Είναι ένα από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, γιατί έχει να κάνει με παιδιά». Δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση, για να περιοριστεί το εύρος των επιθέσεων μεταξύ ανηλίκων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό.

«Οφείλουμε έγκαιρα, με ό,τι εργαλείο έχει η συντεταγμένη Πολιτεία, σε όλους τους χώρους που κινούνται οι νέοι άνθρωποι και θα έλεγα ολιστικά -όχι μόνο αστυνομικά, αλλά κοινωνικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, με ψυχολόγους- να δούμε όσο πιο βαθιά γίνεται στη ρίζα του το φαινόμενο αυτό και να το αντιμετωπίσουμε, να το αποδομήσουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για το σχέδιο της επιστροφής αστυνομικών από τη φύλαξη στόχων στο πεδίο, τόνισε ότι υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς και ότι ήδη έχουν σταλεί εκατοντάδες φύλλα πορείας. «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, κατόπιν και εντολής του πρωθυπουργού, μιας αναδιάταξης δυναμικού από ανθρώπους που ήταν στην υπηρεσία φύλαξης στόχων για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την εμφανή αστυνόμευση: τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ., την ΟΠΚΕ, την Ασφάλεια, τα Αστυνομικά Τμήματα» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Οδική ασφάλεια

Μιλώντας για το ζήτημα της οδικής ασφαλείας, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι υπάρχουν μια σειρά από παραβάσεις που συνδέονται ευθέως με θανατηφόρα ατυχήματα και η βούληση και η κατεύθυνση είναι στην αυστηροποίηση των ποινών. «Αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης όταν διαπιστώνονται αυτές οι παραβάσεις και μάλιστα επαναλαμβανόμενα. Στην αρχή πολύμηνη, μετά ενδεχομένως πολυετής και στο τέλος της ημέρας και οριστική, σε μια σειρά από τέτοιου είδους παραβάσεις» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος o υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κρίνονται από τους πολίτες για την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν στα μικρά και τα μεγάλα που συμβαίνουν και απασχολούν την κοινωνία. «Αυτό είναι που κρίνουν οι πολίτες και όσο η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμά της, στην υλοποίηση των στόχων της, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, των δυσκολιών -πολλές φορές δυσκολιών που κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει ότι θα εμφανιστούν, αλλά αυτό έχει αποκτήσει, δυστυχώς, στοιχεία κανονικότητας με την κλιματική κρίση το τελευταίο διάστημα- και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, νομίζω ότι θα δικαιολογεί την πολιτική και ιδεολογική πρωτοκαθεδρία, την πρωτοπορία στο πολιτικό σκηνικό… Οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα και πολιτική που να έχει συντεταγμένες, να έχει σπονδυλική στήλη, να μην είναι τυχοδιωκτική και αποσπασματική» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.