Γ. Οικονόμου: Από τις 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση των νέων ταυτοτήτων – Μέσω gov.gr το ραντεβού στα αστυνομικά τμήματα

Χωρίς νόημα είναι οι ουρές στα αστυνομικά τμήματα για την ανανέωση ταυτότητας από πολίτες που επιθυμούν να βγάλουν νέα ταυτότητα παλαιού τύπου, καθώς -όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου- σε δύο χρόνια, δηλαδή τον Αύγουστο του 2026, αυτές θα πάψουν να ισχύουν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι καινούργιες ταυτότητες είναι μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι διαδικασία έκδοσης των ταυτοτήτων νέου τύπου θα αρχίσει στις 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο, βάσει του οποίου θα λειτουργεί πλατφόρμα μέσω gov.gr όπου ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι. Το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο, όνομα, επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ ο υπουργός ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού εντοπισμού, χαρακτηρίζοντας ανοησίες τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου είπε ότι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961. «Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στον μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα, καθώς σε δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Ο υπουργός έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες, καλώντας την Εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».