Γ. Κορμάς (Πειραιώς): Τα ακίνητα των τραπεζών έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους

Σημαντικές υπεραξίες κρύβουν τα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με βάση την εκτίμηση για άνοδο των τιμών κατά 5-6% σε ετήσια βάση την επόμενη διετία, επισήμανε ο κ. Γιώργος Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής του Group Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, συμμετέχοντας σε συζήτηση για την αγορά ακινήτων που έγινε χθες στο πλαίσιο του Fin Forum 2022.

O κ. Κορμάς εκτίμησε ότι τα ακίνητα των τραπεζών αναμένεται να αναδείξουν μια λευκή «τρύπα» με υψηλά περιθώρια κέρδους. Για το λόγο αυτό οι τράπεζες προχωρούν στην ενεργό διαχείριση, μέσω εξειδικευμένων εταιρειών, στις οποίες οι τράπεζες είναι μέτοχοι είτε άμεσα, είτε μέσω των εταιρειών διαχείρισης.

Όπως τόνισε, στον χώρο του Real Estate υπάρχουν τα realtech και η Τράπεζα Πειραιώς υπήρξε και συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στο κομμάτι του fintech. Είναι η πρώτη που δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα αγοραπωλησίας ακινήτων, το property4sale.gr ενώ το project Terra είναι η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού ως προς  την πώληση ακινήτων 1 δισ. ευρώ.

Ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες στην οικονομία, καθώς επιδιώκουν να πωλούν σε καλές τιμές το στοκ που διαθέτουν, συγκρατώντας με αυτόν τον τρόπο τις τιμές ενώ χαρακτηριστικά τόνισε: «Επιλέγουμε μόνο ακίνητα που ταιριάζουν στην επόμενη ημέρα και στον σχεδιασμό της αγοράς ακινήτων του μέλλοντος».

«Ερχόμαστε από μια δύσκολη περίοδο και τώρα καλούμαστε να επανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες αξίες», είπε ο κ. Κορμάς αναφορικά με την οικονομική κρίση και τη διαχείριση των ενεχύρων των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπογράμμισε ότι γνώμονας είναι η αποφυγή λαθών στις χρηματοδοτήσεις ώστε να αποτραπεί η δημιουργία νέων κακών δανείων.