Γ. Γεραπετρίτης: «Βασική μας στόχευση, από 1η Δεκεμβρίου να βγούμε και πάλι σταδιακά από το lockdown»

Τις δύο επιλογές που είχε μπροστά της η κυβέρνηση μετά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Παράλληλα, υπογράμμισε την απόλυτη βεβαιότητά του ότι το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης θα δουλέψει και πρόσθεσε: «Η βασική μας στόχευση είναι από 1η Δεκεμβρίου να βγούμε και πάλι σταδιακά».

«Εξακολουθούμε να είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη… Εξακολουθούμε να είμαστε καλύτερα επειδή λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ανάλυση δεδομένων σε πολύ μεγάλο βάθος» επεσήμανε ο υπουργός.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις επιλογές της κυβέρνησης μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Η πρώτη επιλογή θα ήταν να περιμένουμε να δούμε αν θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουμε λάβει το τελευταίο διάστημα. Είναι πολύ πιθανό τα μέτρα αυτά να έχουν αποτέλεσμα, εν τούτοις θα ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου διότι θα στηριζόταν σε μια αβέβαιη παραδοχή. Επιλέξαμε τελικώς τη δεύτερη λύση, που ήταν να πάμε προληπτικά στην καθολική απαγόρευση, και περιορίζοντας την κινητικότητα του πληθυσμού να διασφαλίσουμε απολύτως ότι δεν θα έχουμε μια εκθετική αύξηση που θα δοκίμαζε τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ερωτηθείς δε, για το μέλλον, δήλωσε πως «κανείς ποτέ δεν είναι σε θέση να προβλέψει με βεβαιότητα την εξέλιξη όταν έχουμε μπροστά μας μια πανδημία. Εκείνο το οποίο είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης θα δουλέψει. Δούλεψε όπου εφαρμόστηκε, δούλεψε και σε μας στην πρώτη φάση της πανδημίας, άρα δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση κατά τους ειδικούς ότι, πράγματι, θα παράγει αποτελέσματα».

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η κανονικότητα όπως την γνωρίσαμε, για τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρξει. Τα προληπτικά μέτρα, έως ότου έχουμε εμβολιασμό μιας κρίσιμης μάζας του πληθυσμού, θα πρέπει να βρίσκονται εκεί», ανέφερε και έφερε το παράδειγμα της χρήσης μάσκας όπως και εκείνο του περιορισμένου συγχρωτισμού.

«Η βασική μας στόχευση είναι από 1η Δεκεμβρίου να βγούμε και πάλι σταδιακά, με αυστηρά μέτρα, στη συνέχεια θα αφήσουμε όσο αντέχουμε την κοινωνία και την αγορά να μπορέσει να λειτουργήσει με προφυλάξεις. Θα υπάρξει ένα υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης για την τήρηση των μέτρων έτσι ώστε από 1η Δεκεμβρίου να ξαναβγούμε με προφυλάξεις».