Γ. Γεραπετρίτης: «Στοχευμένη και όχι οριζόντια ενίσχυση στους πολίτες για τα καύσιμα»

Τις επικείμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα καύσιμα σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι δεν θα πρόκειται για οριζόντια μείωση της τιμής, αλλά για στοχευμένη, άμεση ενίσχυση στους ίδιους τους πολίτες.

«Εκείνο που προέχει είναι να διατηρηθεί δημοσιονομικά η χώρα σε ένα υγιές επίπεδο» τόνισε ο υπουργός, ο οποίος στο δίλημμα «οριζόντιες μειώσεις στην τιμή των καυσίμων ή στοχευμένες μειώσεις για τους ευάλωτους» πήρε θέση υπέρ της δεύτερης επιλογής, αφού στην περίπτωση αυτή οι ευάλωτοι θα έχουν ένα μεγαλύτερο μέρισμα της ενίσχυσης αυτής. «Στην οριζόντια μείωση όποιος έχει μεγαλύτερη κατανάλωση, θα έχει και τη μεγαλύτερη ωφέλεια» επεσήμανε, διερωτώμενος αν πράγματι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης -με ό,τι αυτή συνεπάγεται στα δημοσιονομικά- φτάνει τελικώς στον καταναλωτή.

«Δεν θα πρόκειται για οριζόντια μείωση της τιμής των καυσίμων, θα πρόκειται για στοχευμένη, άμεση ενίσχυση στους ίδιους τους πολίτες για να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης» επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, χαρακτήρισε «σημαντική ανάσα» την επιστροφή χρημάτων μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας και τόνισε ότι έχει ήδη υπάρξει «σημαντική αποκλιμάκωση» στους λογαριασμούς.

Αναφερόμενος στο σενάριο για πρόωρες εκλογές, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Η παρούσα κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους θεσμούς ως ένα πιόνι για την πολιτική επικράτησή της αλλά ως ένα συνταγματικό πλαίσιο… Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το λέει και το εννοεί. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι ένας βαθύτατα θεσμικός πρωθυπουργός».

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «επειδή υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί εκλογών, υπάρχει και ένας γενικότερος δηλητηριασμός της πολιτικής σκέψης, όχι μόνον των πολιτών αλλά και των πολιτικών», συμπλήρωσε: «Εκείνο που δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε προεκλογική περίοδο ενός έτους. Και δεν το αντέχει γιατί οι όροι διεξαγωγής της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι εξαιρετικά τοξικοί και γιατί τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε μείζονα διακύβευση πάρα πολύ σημαντικά αγαθά για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία».

«Η λύση δεν είναι να κάνεις εκλογές για να αποφύγεις το κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η λύση είναι να κόψεις το σενάριο περί εκλογών. Και αυτό το κάνουμε σε όλους τους τόνους. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε δουλειά» δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης.

«Διεκδικούμε την πολιτική αυτοδυναμία όχι από πολιτική έπαρση, θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στη χώρα και κυρίως θεωρούμε ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι μια σταθερή διακυβέρνηση. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια λογική όπως αυτή της προηγούμενης διακυβέρνησης, μια περίοδο πολιτικών πειραματισμών… Σταθερή διακυβέρνηση σημαίνει μια κυβέρνηση που έχει γρήγορα αντανακλαστικά και είναι συνεκτική. Γι’ αυτό ζητούμε την αυτοδυναμία, είναι η επιτομή και η εγγύηση της κυβερνητικής σταθερότητας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Στην περίπτωση δε που ο λαός δεν δώσει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία «θα ακολουθήσουμε αυτό που επιτάσσουν η πολιτική ηθική και η συνταγματική τάξη», συνομιλώντας «με εκείνους με τους οποίους μπορεί να υπάρξει συζήτηση στις προγραμματικές αρχές και αξίες», είπε ακόμη και επανέλαβε την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Όποιος κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας». Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, «με τον ΣΥΡΙΖΑ μάς χωρίζει μια πολύ μεγάλη πολιτική διαφορά, μας χωρίζει ένα πολιτιστικό και πολιτικό χάσμα, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός».

Τέλος για τα ελληνοτουρκικά επεσήμανε: «Η δική μας πολιτική είναι πολιτική αρχών, δεν ετεροκαθορίζεται, δεν επηρεάζεται από ανέξοδους βερμπαλισμούς. Δεν θέλω να κάνω εκτίμηση πώς θα αντιδράσει ο γείτονας μας… Επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια, δεν υπάρχει κανένα σενάριο, από το πιο ήπιο με ανέξοδη ρητορική που ανεβάζει τους τόνους ώς μια επιθετική πράξη στο πεδίο, το οποίο να μην το έχουμε επεξεργαστεί από άκρη σε άκρη. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς… Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχει δημιουργηθεί μια διεθνής συμμαχία που στρέφεται κατά κάθε μορφής αναθεωρητισμού».