Γ. Γεραπετρίτης: Η ΑΔΑΕ όφειλε να ενημερώσει πρώτα τον πρωθυπουργό

Στην πολιτική «θύελλα» που έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τόνισε ότι σε περίπτωση που σήμερα στη Βουλή κατατεθεί πρόταση μομφής, τότε αυτή θα είναι «καλοδεχούμενη».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας άφησε αιχμές εναντίον του Χρήστου Ράμμου, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση και ότι καμία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είχε φτάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διερωτήθηκε δε πώς είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνωρίζει τα πρόσωπα που φέρεται ότι παρακολουθούνται, για τα οποία η ΑΔΑΕ ενημέρωσε μόλις χθες τον πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς εάν η ΕΥΠ προχωρούσε σε αποφάσεις που υπερέβαιναν τις αρμοδιότητές της, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε:  «Αν συνέβαινε αυτό, είναι καταδικαστέο». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, όταν ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε την άρση απορρήτου του Νίκου Ανδρουλάκη, υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης και νέο πλαίσιο που εκλήθη να θεραπεύσει τις συστημικές παθογένειες της ΕΥΠ.

Στρεφόμενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν πρέπει να είναι βορά στο πολιτικό παιχνίδι και πρόσθεσε: «Η ΑΔΑΕ δεν είναι δικαστήριο. Η νομοθεσία προβλέπει για θέματα εθνικής ασφάλειας την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των αρχηγών κομμάτων. Για πρώτη φορά ο κ. Ράμμος επέλεξε να αλλάξει την ερμηνεία της νομοθεσίας και να ενημερώσει πρώτα τον κ. Τσίπρα». Μάλιστα, έκανε λόγο για προσωποποιημένη ενημέρωση και υποστήριξε ότι ο Χρήστος Ράμμος καθίσταται μέρος πολιτικού παιχνιδιού λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν με αυτή την ενέργεια ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ καθίσταται υπόλογος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι υπάρχου δικαστήρια που κρίνουν ανάλογες υποθέσεις και τόνισε ότι, εάν ο κ. Ράμμος είχε διαπιστώσεις ότι υπήρχε συνταγματική παραβίαση, τότε όφειλε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Καταλήγοντας ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι επί τριάμισι χρόνια ο Χρήστος Ράμμος ουδέποτε έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό.