Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στο Ντονμπάς

Στις προσπάθειες της Ρωσίας να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς αναφέρθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Συμμαχίας για το 2021.

Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται και το ΝΑΤΟ αναμένει πρόσθετες επιθέσεις από τη Μόσχα. Όπως είπε, η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, και ως εκ τούτου αναμένονται πρόσθετες επιθετικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη οδύνη. «Η Ρωσία λέει συνεχώς ψέματα» ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Πρέπει να τερματίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο. Να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της και να συμμετάσχει σε συνομιλίες καλή τη πίστει».

Συνεχίζοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία: «Προετοιμαστήκαμε για το χειρότερο, αλλά εργαστήκαμε σκληρά για το καλύτερο. Κάναμε κάθε προσπάθεια να εμπλέξουμε τη Ρωσία σε διάλογο, αλλά η Μόσχα μάς απέρριψε με συνέπεια και τελικά αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις. Το περασμένο φθινόπωρο, αναλάβαμε επίσης δράση για να ενισχύσουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας, να αναπτύξουμε περισσότερα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας μας και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία». Εξήγησε, επίσης, ότι η μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πλέον μεγαλύτερες, καλύτερα εξοπλισμένες, καλύτερα εκπαιδευμένες και με καλύτερη καθοδήγηση από ποτέ.

Σχετικά με την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο γ.γ. σημείωσε ότι οι σύμμαχοι κατάφεραν να απομακρύνουν περισσότερους από 120.000 ανθρώπους μέσα σε τρεις εβδομάδες και ότι περίπου 2.000 Αφγανοί που είχαν εργαστεί για το ΝΑΤΟ έχουν τώρα επανεγκατασταθεί στις συμμαχικές χώρες. «Τα μαθήματα που πήραμε από το Αφγανιστάν θα διαμορφώσουν την απάντηση της Συμμαχίας στις κρίσεις στο μέλλον» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τέλος, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι το 2021 ήταν η έβδομη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των αμυντικών δαπανών μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά, με αύξηση 3,1% σε πραγματικούς όρους και συνολικά 270 δισ. δολάρια επιπλέον από το 2014. Τόνισε, επίσης, ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να επενδύσουν περισσότερα και πιο γρήγορα στην άμυνα.