G.F.F: Περί Τραπεζών, Margin, Πειραιώς και το απαράδεκτο της Διαρροής

Margin

Τι να πούμε για το Χ.Α., μετά και το χθεσινό sell – off … Ας ευχηθούμε πως θα έχουμε μια αντίδραση, με τη διαγραμματική εικόνα να επιδεινώνεται, όπως αναφέρουμε και στο αναλυτικό σχόλιο της στήλης Κυνηγός ….. Κάτι άλλο που θέλουμε να γράψουμε είναι πως χθες και φοβόμαστε και σήμερα, ήτανε ιδιαιτέρως έντονο το σκάσιμο θέσεων margin, με τις χρηματιστηριακές να αναγκάζονται να προβούνε σε κλείσιμο θέσεων …. Και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το ένα κακό φέρνε το άλλο, σε μια αυτοτροφοδοτούμενη πτώση στην αγορά …. Και αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική μια αντίδραση στην αγορά …… για να σπάσει αυτός ο κύκλος πτώσης …. Την ώρα που οι τράπεζες βρίσκονται σε νέα ιστορικά χαμηλά …..

Τράπεζα Πειραιώς

Χωρίς να υπάρχουνε επίσημες ανακοινώσεις μέχρι τη στιγμή που γράφουμε το σχόλιο …. Θα λέγαμε πως υπάρχουνε πιθανότητες να προχωρήσει η πρόταση των βασικών μετόχων για την Τράπεζα Πειραιώς, αν και κρατάμε επιφυλάξεις για αρκετά από τα σημεία του συγκεκριμένου σχεδίου, ειδικά όσον αφορά την τιμή στην οποία υπάρχει σκέψη να γίνει η ΑΜΚ…. Αλλά και για την επόμενη ημέρα της τράπεζας, που θα έχει πλέον ένα αρκετά μικρό free float….

Πάμε όμως να δούμε μερικά νούμερα …. Η Πειραιώς έχει αυτή τη στιγμή 436,6εκ μετοχές, με τους 3 μετόχους να ελέγχουνε το 19,8%, δηλαδή 86,5εκ μετοχές. Το ΤΧΣ έχει αυτή τη στιγμή το 26,4% δηλαδή 115εκ μετοχές.

Αν μετατραπούμε τα Cocos, το ΤΧΣ θα αποκτήσει άλλες 394,4εκ μετοχές εκ του νέου συνόλου των 831εκ μετοχών. Δηλαδή το ΤΧΣ μετά την μετατροπή των Cocos θα έχει 509εκ μετοχές ή 61,2% …. Οι 3 μέτοχοι θα έχουνε πλέον 10,4% …..

Και πάμε στην ΑΜΚ των 800εκ ευρώ. Εδώ το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιά τιμή θα γίνει η ΑΜΚ ….. Αν αυτή υποθέσουμε πως γίνει με ένα discount 20% από το χθεσινό κλείσιμο, δηλαδή στα 0,57 ευρώ, θα εκδοθούνε 1,4δις μετοχές υπέρ των 3 μετόχων (αν και σίγουρα μετά ή και ταυτόχρονα θα έχουμε reverse split, αν και αυτό δεν επηρεάζει την ουσία των υπολογισμών).

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Οι 3 μέτοχοι θα έχουνε 1,486δις μετοχές εκ του νέου συνόλου των 2,231δις μετοχών, δηλαδή περίπου 66,6%.

Όσον αφορά το ΤΧΣ, αυτό θα έχει πλέον 22,8% ….

Τώρα για τους υπόλοιπους μετόχους, ουσιαστικά θα έχουνε γίνει dilution ….. έχοντας πλέον μόνο το 11%….

Τράπεζα Πειραιώς (2)

Να κάνουμε και ένα άλλο σχόλιο … Δεν ξέρουμε αν η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έπρεπε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής, μέχρι να συνεδριάσουνε τα ΔΣ της τράπεζας και του ΤΧΣ. Ίσως και ναι …

Ωστόσο θεωρούμε απαράδεκτο πως αυτή η είδηση διέρρευσε, με τεράστια κερδοσκοπία σε όλο το ταμπλό και κυρίως τις τραπεζικές μετοχές. Προσωπικά πιστεύουμε πως θα έπρεπε να υπάρξουνε ποινικές ευθύνες και διερεύνηση από πού ήλθε αυτή η διαρροή … Δεν πρέπει αυτά τα πράγματα να τα περνάμε έτσι χαλαρά …. Φυσικά είμαστε στην Ελλάδα, που όλα αυτά τα βλέπουμε τόσο χαλαρά ….

Τραπεζικός Δείκτης – Τράπεζες

Τώρα στο ερώτημα αν μπορεί να έχουμε μια αντίστοιχη απόφαση από κάποια άλλη τράπεζα. Προσωπικά δεν αποκλείουμε τίποτα ….. Δίνουμε μάλιστα πιθανότητες, αυτές οι διεργασίες να οδηγήσουνε σε διπλή συγχώνευση, με τις 4 τράπεζες να γίνονται … Μάλιστα δεν αποκλείουμε μέχρι και οι 3 εν λόγω μέτοχοι να έχουνε

Τώρα όσον αφορά τον τραπεζικό δείκτη και όπως αναφέρεται και σε άλλα σχόλια του GFF, το χθεσινό ήτανε νέο ιστορικό χαμηλό, με τις απώλειες των τελευταίων 10 ετών της κρίσης να είναι 99,99% και τους μετόχους, ουσιαστικά 3-4 φορές να έχουνε χάσει το σύνολο των χρημάτων τους …. Και είναι πραγματικά τεράστια η ζημία που έχει γίνει στον χρηματιστηριακό κλάδο, από αυτές τις εξελίξεις …..

Τράπεζα Πειραιώς upd

Όπως είπαμε τα παραπάνω σχόλια για την Πειραιώς τα είχαμε γράψει πριν τις διαψεύσεις …. Τα αφήσαμε ωστόσο και μόνο για τους υπολογισμούς …. Τώρα βλέποντας τις ανακοινώσεις θα κάνουμε ένα νεότερο σχόλιο ….. Προσπαθούμε λοιπόν να σκεφτούμε γιατί να γίνουνε όλα αυτά και δεν υπήρχε πρώτα μια συνεννόηση … Και ως πρώτη σκέψη, μόνο σε ένα πράγμα καταλήγουμε … Ότι οι 3 βασικοί μέτοχοι πιθανόν και να θέλουνε να προλάβουνε κάποιες εξελίξεις στην τράπεζα, καταθέτοντας αυτήν την πρόταση για να αποτρέψουνε τις όποιες εξελίξεις …. Τι εννοούμε, θα το συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες …..

Διεθνείς αγορές

Και να κλείσουμε με τις διεθνείς αγορές, με τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουμε ….. Να κρατήσουμε πως τον Τζο Μπάιντεν προτιμά για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών η πλειοψηφία των διεθνών επενδυτών, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εμφανίζει μικρό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, σε σχετική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η UBS.

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος ρώτησε πριν από μερικές ημέρες 2.852 επενδυτές, με χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων, από 14 διαφορετικές χώρες για τον υποψήφιο που προτιμούν να κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ποσοστό 54% επέλεξε τον Μπάιντεν, έναντι του 46% που δήλωσε προτίμηση για τον Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές που στηρίζουν περισσότερο τον υποψήφιο των Δημοκρατικών είναι οι Ελβετοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, καθώς στις δύο αυτές ομάδες ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 66% και 62% αντίστοιχα. Οι Αμερικανοί επενδυτές εμφανίζονται διχασμένοι 50-50 μπροστά στους δύο μονομάχους για το Λευκό Οίκο.

Πάντως, οι διεθνείς επενδυτές δήλωσαν σε ποσοστό 72% ότι σκοπεύουν να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εν όψει των εκλογών. Συγκεκριμένα, το 66% των επενδυτών διερευνά τη δυνατότητα κατανομής του χαρτοφυλακίου του στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το 62% ενδέχεται να στραφεί προς τα δίκτυα 5G, ενώ το 56% σκέφτεται το ενδεχόμενο επενδύσεων στην πράσινη ανάκαμψη.