Φυσικό αέριο: «Άλμα» της τιμής στην Ευρώπη εξαιτίας απεργίας στην Αυστραλία

Οι εγκαταστάσεις της Chevron στο Gorgon

«Άλμα» καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της Chevron ότι δεν βρέθηκε λύση στις συνομιλίες με τους εργαζομένους στα εργοτάξια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση, η τιμή της μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ (TTF) σημείωσε άνοδο 6%, φτάνοντας τα 33 ευρώ και στις 11 το πρωί ξεπέρασε και τα 34 ευρώ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζουν σήμερα Παρασκευή 8/9 στις εγκαταστάσεις της Chevron στο Gorgon και το Wheatstone, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και της εταιρείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στις προμήθειες του καυσίμου. Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή αυτών των δύο εργοταξίων αντιπροσώπευει περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η απειλή των απεργιών είχε προκαλέσει τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου ήδη από τις αρχές του Αυγούστου, όταν τα συνδικάτα υπερψήφισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν εργατικές δράσεις στις εγκαταστάσεις της Chevron αλλά και της Woodside Energy. Ωστόσο, η Woodside κατέληξε σε συμβιβασμό με τα συνδικάτα τον περασμένο μήνα, δίνοντας «ανάσα» στην αγορά.

Σε πρώτη φάση, οι κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν στάσεις εργασίας και απαγόρευση των υπερωριών και ορισμένων άλλων καθηκόντων. Οι ενέργειες έχει προγραμματιστεί να κλιμακωθούν σε πλήρεις 24ωρες απεργίες από τις 14 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Chevron, εάν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις από την πλευρά της εταιρείας.