Προκειμένου να περιορίσουν προσωρινά την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν φτάσει πρόσφατα σε επίπεδα-ρεκόρ σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθούν νέες εξουσίες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τους «Financial Times».
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου διαπραγματεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών αυτή την εβδομάδα, εν μέρει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης ανέμου που παρεμπόδισε την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερες απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, κάτι που αποτελεί κρίσιμο μειονέκτημα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Για τον λόγο αυτο, όπως ανέφεραν στους «Financial Times» τρία άτομα με γνώση του θέματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα ανώτατο όριο-πλαφόν ως μέρος των συζητήσεων για ένα έγγραφο πολιτικής «καθαρής βιομηχανικής συμφωνίας» που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα. Το έγγραφο στρατηγικής θα περιγράφει τρόπους στήριξης στις βαριές βιομηχανίες Ε.Ε., καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών εμπορικών μέτρων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της φιλόδοξης πράσινης μετάβασης της Ε.Ε.
Οι συζητήσεις γύρω από μηχανισμούς περιορισμού των τιμών, αν και βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, προκάλεσαν αντιδράσεις από βιομηχανικούς ομίλους, οι οποίοι προειδοποιούν για «καταστροφή της εμπιστοσύνης» στην ευρωπαϊκή αγορά.
Έντεκα ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Europex, της ένωσης ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενέργειας, και της AFME, της ομάδας λόμπι των χρηματοπιστωτικών αγορών, έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν την Τρίτη. Η επιστολή, η οποία ήρθε σε γνώση των «Financial Times», ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο, εάν ανακοινωθεί, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ολόκληρη την ήπειρο».
Ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου θα «βλάψει την εμπιστοσύνη» στο ολλανδικό ΤΤF, κύριο κέντρο εμπορίας και διακανονισμού της τιμής του φυσικού αερίου, όπως προστίθεται στην επιστολή, ενώ θα ωθήσει την παγκόσμια κοινότητα φυσικού αερίου να στραφεί προς άλλες, απεριόριστες και επομένως πιο αντιπροσωπευτικές, τιμές αναφοράς, οι οποίες βρίσκονται κατά κύριο λόγο εκτός Ε.Ε.
Η Ε.Ε. πρότεινε για πρώτη φορά ένα παρόμοιο ανώτατο όριο το 2022, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης του μπλοκ που ακολούθησε τη σταθερή πίεση της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους γείτονές της μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Το ανώτατο όριο δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, καθώς οι τιμές παρέμειναν κάτω από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Βασιζόμενος σε αυτή την εμπειρία, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ζήτησε πέρυσι η Επιτροπή να αποκτήσει εξουσίες για να εισάγει «δυναμικά ανώτατα όρια» για περιπτώσεις που η τιμή του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. αποκλίνει από τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.
«Μελετούμε λεπτομερώς τις συστάσεις του Ντράγκι γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα» δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. Επίσης, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του μπλοκ δήλωσαν ότι τα σχέδια θα περιλαμβάνουν επίσης μέτρα για να αποτρέψουν τους traders από το να αυξήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου το καλοκαίρι, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες θα ανεφοδιάζονται σε καύσιμα εν όψει του επόμενου χειμώνα. Διπλωμάτης της Ε.Ε. ανέφερε ότι ορισμένα κράτη-μέλη είναι πιθανό να είναι «διστακτικά» σχετικά με την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών. Η Γερμανία και η Ολλανδία ήταν μεταξύ των χωρών που είχαν αντιταχθεί στο προηγούμενο ανώτατο όριο.
Οποιαδήποτε παρέμβαση θα μπορούσε επίσης να παρεμποδίσει τις προσπάθειες του μπλοκ να αποτρέψει τη δασμολογική επίθεση του Τραμπ, εκτός εάν η Ε.Ε. αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ. «Η έμφαση στην Ευρώπη θα πρέπει να δοθεί στην απόκτηση αρκετής ενέργειας για τη λειτουργία των βιομηχανιών της και τη θέρμανση των σπιτιών των κατοίκων της» δήλωσε ο Άμουντ Βικ, ανώτερος σύμβουλος του ομίλου Eurasia και πρώην υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας, προσθέτοντας: «Ο καθορισμός ενός ανώτατου ορίου τιμών στην αγορά χονδρικής δεν πρόκειται να λύσει το υποκείμενο πρόβλημα, το οποίο είναι η έλλειψη ενέργειας».