ΦΣΑ: Αντιδράσεις ασθενών για την αύξηση στην τιμή τουλάχιστον 1.700 γενοσήμων

Αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.700 γενόσημα φάρμακα περιέχει το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, οδηγώντας σε επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων και προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους, όπως αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Οι νέες τιμές στα φάρμακα άρχισαν να ισχύουν από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024. Όπως τονίζει ο ΦΣΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους» Αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ΦΣΑ, στην πραγματικότητα οι αυξήσεις στις συμμετοχές φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα το 80%.

Ο Σύλλογος τονίζει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, καθώς, όπως εξηγεί, οι λιανικές και οι ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το υπουργείο Υγείας.

Αναφέρει ακόμη ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το ποσό θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Το claw back είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ ή/και υπουργείο Υγείας).

Ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή», υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται «τη δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.