Frigoglass: Ετσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα και Πασαλιμανιώτικα… (Από τον ΟΑΚ)

 • Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν η GZI Mauritius έδινε τότε 225 εκατ., σήμερα τι ακριβώς θα πλήρωνε? Και γιατί μια εταιρία με θετικό ebitda και ένα asset που μάλλον αξίζει πολύ πάνω από τα 400 εκατ. των χρεών όλης της εισηγμένης, αποτιμάται τώρα μόλις 40 στο χρηματιστήριο?

Θα το κάνω, σαν τις ακατάλληλες ταινίες που πριν παίξουν το βίντεο σου βγάζανε ένα μήνυμα ότι στην συνέχεια υπάρχουν σκηνές σεξ ακατάλληλες κλπ κλπ για να αποφύγεις να πατήσεις το κουμπάκι συνέχεια και εκτεθείς στο θέαμα.

 • Για όσους λοιπόν δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να παίζεις υψηλού ρίσκου κερδοσκοπικά χαρτιά δεν κάνει η ΦΡΙΓΟ. Για όσους δεν καταλαβαίνουν ότι οι συνθήκες αλλάζουν κάθε τέταρτο στην φρίγο και δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο και πάλι μην ασχολείστε.   

Για την Ιστορία γιατί επαγγελματίας δεν είμαι, και δεν κρύβομαι πίσω από τις διάφορες επιτυχίες μου, ούτε πληρώνομαι από κανέναν, και μόνο το χόμπι μου κάνω, έχω μπει και βγει από την φρίγο το τελευταίο έτος 5 ή 6 φορές. Πάντα χωρίς κέρδη…

 • Στο παρελθόν η Φρίγο μας χάρισε καλά κέρδη στα διάφορα ασανσέρ που πετύχαμε. Για την Ιστορία επίσης όταν η φρίγο πέρυσι ήταν 8.5 λεπτά και όλοι μιλάγανε για την καταστροφή της εταιρίας, εγώ σας έγραψα ότι καταστροφή δεν βλέπω.

Και πήγε το χαρτάκι στα 10.5 και από εκεί ξανά στα 9.5 οπού και βγήκα και είπα ότι βρωμάει μπαρούτι η υπόθεση μέχρι που στα 8.5 η διοίκηση μας ανακοίνωσε μια πολύ κακή κατά την άποψη μου έκδοση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης από την ομάδα του 54% των ομολογιούχων με πολλά ερωτηματικά για το που το πάνε.

 • Και πάλι βγήκα και είπα ότι δεν μου αρέσει και παρόλο που το χαρτί παίζει στα 8.5 εγώ αν δεν μας ξεκαθαρίσουν που το πάνε δεν μπαίνω. Και πήγε πάλι στα 10, και γκρίνιαζαν οι long ότι δεν τους αφήσαν να αγοράσουν με την αρνητικότητα μου και αφού το χαρτί πήγε πάλι στα 8,5 εξαφανίστηκαν αυτοί και εμφανίστηκαν γκρινιάζοντας οι short  ότι δεν ήμουν αρκετά αρνητικός και δεν τους άφησα να ανοίξουν αρκετές σορτ θέσεις και όπως πάει σε λίγο θα ξαναγκρινιάζουν οι long. Με λίγα λόγια ότι πεις σε ένα χαρτί που πάει πάνω κάτω πάντα χρεωμένος θα βρεθείς.

Γιαυτό λοιπόν σας παρακαλώ είτε short είτε long αν αποσκοπείτε στο κέρδος ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. Το κείμενο είναι γραμμένο για ψυχοπαθείς αρρώστους που τους αρέσει να τους βασανίζει ο Δαυίδ. 

 • Βγήκε λοιπόν η διοίκηση, και μας μαρτύρησε μερικές εκτιμήσεις για την χρονιά που κλείνει το 2023. Και χτυπήσαν καμπανάκια. Τι μας είπε λοιπόν. Ότι το 2022 θα έχουμε τζίρο 470 εκατομμύρια και EBITDA περίπου 10% δηλαδή 47 εκατομμύρια. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι όλος ο κλάδος ψύξης ουσιαστικά λειτούργησε χωρίς να βγάλει ebitda ( μόλις το 4% ή αλλιώς περίπου 2 εκατομμύρια ) το οποίο αν και αρνητικό, στα δικά μας αυτάκια χτυπάει θετικά.

Γιατί αν ο κλάδος ψύξης με ένα καμένο εργοστάσιο  στην Ρουμανία, με μειωμένες πωλήσεις που εκτελέστηκαν κατά βάση από το εργοστάσιο της Ρωσίας κατάφερε να μην βγάλει αρνητικό EBITDA, το 2023 που θα μπει σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο στην Ρουμανία με μικρότερα μεταφορικά, χωρίς τα προβλήματα του ανεφοδιασμού της Ρωσίας και σε ένα έτος οπού η ζήτηση μάλλον θα αυξηθεί, ζήτηση που δεν μπόρεσε να καλυφθεί καλά την χρονιά που πέρασε λόγο ανυπαρξίας παραγωγικής δυνατότητας λόγο Ρουμανίας, θα μπορούσε να επιστρέψει το ebitda στα φυσιολογικά επίπεδα των προηγούμενων ετών δηλαδή μεταξύ 7% και 11% οπού βρισκόταν το 2018,2019, ακόμα και τα προβληματικά λόγο covid 2020 και 2021.  

 • Αλλά τα μαργαριτάρια της ανακοίνωσης δεν ήταν ο κλάδος της ψύξης αλλά ο κλάδος της υαλουργίας που όλο το 2022 σας γράφαμε ότι πετάει.  Ο κλάδος λοιπόν αυτός από εκατό εκατομμύρια πωλήσεις το 2018 έφτασε το 2022 στα 188 εκατομμύρια παράγοντας ένα Ebitda, κρατηθείτε καλά 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποτέλεσμα του παραπάνω συνδυασμού είναι η περίτρανη απόδειξη των όσων γράφουμε καιρό τώρα, ότι δεν βλέπουμε και τόση καταστροφή και μάλλον η εταιρία θα την σκαπουλάρει.

 • Προσπαθώντας να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω και φυσικά στην σφαίρα της φαντασίας, τι ακριβώς θα γίνει το 2023 εφόσον ο κλάδος της ψύξης επανέλθει και ο κλάδος της υαλουργίας συνεχίσει να πουλάει όπως τώρα χωρίς καν να αναπτυχθεί άλλο?

Στην περίπτωση αυτή μια πρόχειρη εκτίμηση θα μίλαγε για πωλήσεις της τάξεως των 550 εκατομμυρίων ευρώ ( 360 εκατομμύρια είχε ο κλάδος ψύξης το 2019 προ covid και προ καταστροφής Ρουμανίας + 190 εκατομμύρια ο κλαδος υαλουργίας αν υποθέσουμε ότι δεν θα ανέβουν άλλο οι πώλησες του ).

 • Το δε ebitda θα έδινε συνδυάστηκα ένα νούμερο της τάξεως των 84 εκατομμυρίων, αποτέλεσμα του Ebitda της ψύξης του 2019 ύψους 39 εκατομμυρίων και της υαλουργίας του 2022 ύψους 45 εκατομμυρίων. Προφανώς στα νούμερα αυτά χωράει πολύ φαντασία καθότι είναι παντελώς αγνωστο που θα κινηθούν οι κλάδοι το 2023. Και προφανώς θα μπορούσε ο κλάδος υαλουργίας να συνεχίσει να τρέχει σαν τρελός, και ο κλάδος της ψύξης να μην βγάλει τα νούμερα του 19.

Ανατρέχοντας στην ιστορία της μετοχής, το 2013 η εταιρία είχε ένα ενεργητικό 586 εκατομμυρίων με πωλήσεις στα 522 και υποχρεώσεις στα 467 εκατομμύρια με ένα ebitda στα 63 εκατομμύρια. Το 2022 η ίδια εταιρία φαίνεται να έχει πωλήσεις 470 εκατομμύρια με ένα ebitda στα 47 και με υποχρεώσεις στα 490.

 • Αν και οι υποχρεώσεις και οι πωλήσεις είναι παραπλήσιες κα ακόμα και το ebitda είναι κοντά σε αυτό του 2013 και με σαφή ένδειξη ότι το 2023 θα είναι σαφώς καλύτερο από το Ebitda του 2013, αρκεί φυσικά να επανέλθει η Ρουμανία και πωλήσεις αυτής,  το ερώτημα είναι γιατί το 2013 η μετοχή είχε 10 Ευρώ και τώρα έχει 10 λεπτά ?

Η απάντηση στο παραπάνω είναι ότι η εταιρία έχει χάσει κάθε αξιοπιστία έναντι των μικρομετόχων της κυρίως. Και ο λόγος είναι η διαρκής αναδιάρθρωση ομολόγων, μετοχών δανείων κλπ κλπ κλπ. Να θυμίσω ότι μόλις το 2017 η εταιρία είχε κάνε αύξηση 137 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2016 πριν την αύξηση η εταιρία είχε καταντήσει να έχει κεφαλαιοποίηση 8 εκατομμυρίων ευρώ.

 • Μια εταιρία που το 2007 είχε κεφαλαιοποίηση 700 εκατομμύρια. Να τονίσουμε για τους αισιόδοξους ωστόσο ότι το 2016 ο κλάδος της Υαλουργίας με πωλήσεις περι των 100 εκατομμυρίων και ένα ebitda τότε στα 20 εκατομμύρια αν θυμάμαι καλά είχε αποτιμηθεί από την GZI Mauritius έναντι 225 εκατομμυρίων ευρώ. Το deal τότε χάλασε γιατί η οικογένεια Δαυίδ πολύ σωστά είχε προβλέψει την πορεία του κλάδου με αποτέλεσμα τώρα ο κλάδος αυτός να προσφέρει 45 εκατομμύρια ευρώ ebitda στην εταιρία.  

Αναρωτιέμαι λοιπόν αν η GZI Mauritius έδινε τότε 225 εκατ. σήμερα τι ακριβώς θα πλήρωνε? Και γιατί μια εταιρία με θετικό ebitda και ένα asset που μάλλον αξίζει πολύ πάνω από τα 400 εκατ. των χρεών όλης της εισηγμένης, αποτιμάται τώρα μόλις 40 εκατ. στο χρηματιστήριο?

 • Αλλά πως να αγοράσεις την αξία που βλέπεις, όταν δεν ξέρεις τι ετοιμάζει η διοίκηση για εμάς? Απλά ερωτήματα θέτω και ελπίζω μερικοί εκ των αναγνωστών να έχουν και απαντήσεις γιατί εγώ δεν έχω.  

( η Κίτρινη στήλη μόνο φαντασία μου αποτελεί, εξ ού και θολωμένη) 

Τα παραπάνω έχουμε πει ότι δεν αποτελούν σύσταση ή συμβουλή, ερασιτέχνες που εκφράζουμε άποψη είμαστε. Μετοχές της εταιρία διακρατώ μετά από πρόσφατη εκ νέου τοποθέτηση αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις εκτιμήσεις μου. 

Φιλικά

ΟΑΚ


ΥΓ: