ΦΡΙΓΟ και ξερό ψωμί…- Τι να μας πει και το… αμερικανάκι, αφού στην Ελλάδα τα ξέρουμε ήδη όλα;

Διάβαζα πρόσφατα μiα άποψη του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffet, σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κανείς για να προστατευτεί από τον πληθωρισμό. Φυσικά, τι να μας πει και το… αμερικανάκι, αφού στην Ελλάδα τα ξέρουμε ήδη όλα.

Ο Buffet λοιπόν προτείνει να αγοράσει κανείς μετοχές σαν την Coca Cola. Και η εξήγηση μακριά από βαθυστοχαστές αναλύσεις και ακόμα μακρύτερα από διαγράμματα, είναι ότι ο κόσμος πάντα μα πάντα θα πίνει Coca Cola. Και η αλήθεια είναι ότι όντως κάποια προϊόντα υπερισχύουν και του πληθωρισμού και πολέμων και κάθε είδους προβλήματος, γιατι απλά απευθύνονται στις καταναλωτικές ανάγκες των ανθρώπων που δεν αλλάζουν κάθε μήνα. 

Η εισαγωγή δεν έγινε για την ΕΕΕ, αλλά για την ΦΡΙΓΟ. Την ΕΕΕ την δώσαμε στα 18 ευρώ και τώρα παίζει στα 21, αλλα το μεγάλο παζάρι γίνεται στην ΦΡΙΓΟ που φιάχνει τα ψυγεία της ΕΕΕ. Και προφανώς χωρίς ψυγεία, ζεστή κοκα κολα δεν πίνεις.

Η μετοχή λοιπόν έπεσε από τα 23 λεπτά στα 10 με το πρόσχημα αρχικά του Covid, μετά της φωτιάς στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, και του πολέμου στην Ουκρανία και των Κυρώσεων στην Ρωσία. Για τον ίδιο λόγο το ομόλογο της εταιρίας προσγειώθηκε από το 100 στα 54.

Όμως το εργοστάσιο της Ρωσίας δεν έκλεισε ποτέ και το εργοστάσιο της Ρουμανίας αποζημιώθηκε και μάλιστα αδρά και ξαναχτίζεται. Το 2ο Τρίμηνο του ερχόμενου έτους μπαίνει σε λειτουργία. Οι δε πωλήσεις της ΦΡΙΓΟ δεν μειώθηκαν, εκτός από τις ζημιές που έγραψε έκτακτα από την φωτιά. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό – όπως πάντα είναι – αφού όλοι οι αρνητικοί παράγοντες που προσγείωσαν την μετοχή αρχίζουν να εξαλείφονται γιατί η μετοχή να μην ξανατραβήξει προς τα 20 λεπτα λ.χ;

Κάποιος θα απαντήσει ότι θα κάνει κάποια αύξηση ή αναδιάρθρωση. Και η απάντηση είναι απλή, ακόμα και σε αυτό. Αν επαιζε ως σενάριο, το ομόλογο δεν θα ήταν στα 10 αντί για τα 54; Το χρήμα και η γνώση είναι στους ομολογιούχους και όχι στους μικροεπενδυτές. Όταν βλέπεις το ομόλογο να έχει κάτσει τόσο καιρό στο 54 και μάλιστα χωρίς πωλητές, σημαίνει ότι ο παραπάνω κινδυνος μάλλον έχει μειωθεί αισθητά. 

Πληροφορίες δεν έχουμε ποτέ, απλά όπως και στην ΙΝΛΟΤ όπως και στο ΦΒΜΕΖΖ ακολουθούμε την λογική μας. Και η λογική στην περίπτωση της ΦΡΙΓΟ δείχνει θετικά πράγματα. 

Φιλικά

ΟΑΚ

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.