Friedrich Heinemann: Βοήθεια από τον ΕSM στην Αθήνα, αν πληγεί από τον ιταλικό “ιό”

Συνέντευξη στο Δημήτρη Κατσαγάνη

“Δύσκολο” θεωρεί έναν συμβιβασμό μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν στο μέτωπο του δημοσιονομικού ελλείμματος ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος Friedrich Heinemann από το ZEW.

Σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο κ. Heinemann δηλώνει πως προβλέπει ύφεση στην Ιταλία, σε περίπτωση συνέχισης της σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο στήριξης στη Ρώμη ανάλογης με εκείνη που γνώρισε η Αθήνα, εκτιμώντας πως η πλειοψηφία των Γερμανών θα αντιτασσόταν σε κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά με βεβαιότητα πως υπάρχει “προθυμία” των Ευρωπαίων να στηρίξουν την Αθήνα μέσω ESM σε περίπτωση που πληγεί από την κρίση στην Ιταλία.

– Εκτιμάτε πως είναι εφικτός ένας συμβιβασμός μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν σε σχέση με το ιταλικό έλλειμμα;

Ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι πολύ δύσκολος, γιατί οι τοποθετήσεις  της ιταλικής κυβέρνησης από τη μία και της Κομισιόν από την άλλη είναι πολύ μακριά μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας, θα πρέπει η Ιταλία να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έτσι ώστε να μειώσει το ποσοστό του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η ιταλική κυβέρνηση, όμως, έδωσε τόσες πολλές υποσχέσεις στους ψηφοφόρους της, οι οποίες δεν φαίνεται να μπορούν να υλοποιηθούν.  Η μη διπλωματική στάση και οι πολλαπλές ρητορικές προκλήσεις της κυβέρνησης στη Ρώμη έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο μία συμφωνία.

– Ποιες θα ήταν οι συνέπειες –για την Ιταλία, την Ευρωζώνη– από μία σύγκρουση μεταξύ Ρώμης-Κομισιόν;

Ήδη έχουν αυξηθεί τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Περιμένω, επίσης, πως θα επιταχυνθεί η φυγή κεφαλαίων, η μείωση των επενδύσεων, της κατανάλωσης και του δανεισμού. Έτσι, η αύξηση των δαπανών δεν θα οδηγήσει στην αύξηση του ΑΕΠ. Εντελώς αντίθετα, περιμένω νέα ύφεση στην Ιταλία. Οι συνέπειες είναι πλήρως απρόβλεπτες. Στην καλύτερη περίπτωση, η Ιταλία θα οδηγηθεί σε μία ήπια ύφεση. Επίσης, μία νέα μεγάλη κρίση χρέους είναι πιθανή, εφόσον σημειωθεί φυγή επενδυτών από τα ιταλικά κρατικά ομόλογα  και, έτσι, η χώρα δεν θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ιταλικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν. Το παιχνίδι το οποίο παίζει η ιταλική κυβέρνηση βασίζεται στην ελπίδα ότι Ιταλία “είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει’’ και γι’ αυτό, οι Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι να την βοηθήσουν.

Αυτή η ελπίδα θα μπορούσε να δημιουργήσει αυταπάτες. Ακόμα και αν υπάρξει τελικά κάποια βοήθεια, η Ιταλία θα έχει, στο μεταξύ, μεγάλες οικονομικές ζημιές, εφόσον θα έχει μπει σε κρίση.

– Τι πρέπει να πράξει η Ευρωζώνη προκειμένου να αντιμετωπίσει μία νέα, βαθύτερη κρίση;

Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκτός από το να προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση στη Ρώμη ότι η πορεία που διαγράφει για τη χώρα είναι ριψοκίνδυνη. Επιχειρήσεις διάσωσης, όπως εκείνες οι οποίες συντελέστηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν τίθενται σε συζήτηση όσο η κυβέρνηση δεν υποχωρεί και δεν επιστρέφει στον δρόμο μίας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής. H πολιτική θα πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει τις συνέπειες της ιταλικής κρίσης και τη μετάδοσή τους σε άλλα κράτη -μέλη της Ευρωζώνης.

– Εκτιμάτε πως αν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ρώμης-Κομισιόν και καταβυθιστεί η ιταλική οικονομία, θα μπορούσαν να αναχαιτιστούν οι δεξιοί λαϊκιστές στη Γαλλία;

Η Ιταλία θα μπορούσε, τελικά, να αποτελέσει σημείο καμπής για τα λαϊκιστικά κινήματα στην Ευρώπη. Αν η κυβέρνηση οδηγήσει τη χώρα σε μία δύσκολη κρίση, θα αποδεικνυόταν πως μπορεί να είναι πολύ δαπανηρό να αγνοεί την οικονομική λογική ελέω της κάλπης. Αυτό θα πρέπει να αποδυναμώσει κινήματα, όπως αυτό της Λεπέν στη Γαλλία.

– Είναι το γερμανικό πολιτικό σύστημα έτοιμο να αντέξει μία νέα ευρωπαϊκή κρίση;

Η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει την οικονομική κρίση της Ιταλίας. Είναι εντελώς μη ρεαλιστικό να περιμένουν οι άνθρωποι στη νότιο Ευρώπη, ότι το γερμανικό χρήμα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα υπερχρέωσης στην Ιταλία. Αυτό δεν θα βρει καμία πλειοψηφική υποστήριξη στη Γερμανία.

– Θα μπορούσε η ελληνική οικονομία, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μίας νέας κρίσης;

Ναι. Θα υπήρχε μεγάλη προθυμία των Ευρωπαίων να βοηθήσουν για άλλη μία φορά την Ελλάδα, στην περίπτωση κατά την οποία -χωρίς δική της ευθύνη αλλά μόνο λόγω των λαθών της Ιταλίας -βυθιζόταν σε μία νέα κρίση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) θα μπορούσε σ΄ αυτήν την περίπτωση να βοηθήσει και πάλι.

*O Φρίντριχ Χάινεμαν (Friedrich Heinemann) είναι επικεφαλής του τομέα έρευνας για τη φορολογία των επιχειρήσεων και τη δημόσια οικονομία στο γερμανικό think tank ZEW  (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung)

http://www.capital.gr/sunenteuxi/3321048/friedrich-heinemann-boitheia-apo-ton-esm-stin-athina-an-pligei-apo-ton-italiko-io

Print Friendly, PDF & Email