Φρένο στην παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων λόγω έλλεψης ημιαγωγών

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο μειώνουν τον ρυθμό παραγωγής αυτοκινήτων είτε κλείνουν τις γραμμές συναρμολόγησης λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών που σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώθηκε από τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον βασικών κινεζικών εργοστασίων τσιπ, ανέφεραν αξιωματούχοι της βιομηχανίας.

Η έλλειψη επηρέασε μεγάλο μέρος της βιομηχανίας και ενδέχεται να συνεχιστεί για πολλούς μήνες, προκαλώντας προβλήματα κυρίως σε Ford, Subaru και Toyota με αποτέλεσμα να περιορίσουν την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που επηρεάζονται σε άλλες αγορές περιλαμβάνουν τις Volkswagen, Nissan και Fiat Chrysler Automobiles, σύμφωνα με το Reuters.

Τα προβλήματα προέρχονται από την έλλειψη ημιαγωγών, που είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση της κατασκευής των αυτοκινήτων. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανταγωνίζονται και την εκτεταμένη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, που γνωρίζει μεγάλη αύξηση των πωλήσεων λόγω της πανδημίας.

Οι καταναλωτές έχουν αυξήσει τη ζήτηση σε φορητούς υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών και άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα των chip κατά τη διάρκεια του 2020 και τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς.

Έχουν επίσης αγοράσει περισσότερα αυτοκίνητα από ό,τι ανέμεναν οι αυτοκινητοβιομηχανίες την περασμένη άνοιξη, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις προμήθειες.

Η έλλειψη στους ημιαγωγούς συνδέεται με τις πολιτικές του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο τον περιορισμό των μεταφορών τεχνολογίας από την Κίνα.

Η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall ανακοίνωσε ότι έχει επενδύσει στην εταιρεία startup Horizon Robotics που είναι ειδικευμένη στους ημιαγωγούς των αυτοκινήτων και θα αναπτύξει από κοινού τεχνολογίες έξυπνων αυτοκινήτων.

Η Great Wall δήλωσε ότι θα αναπτύξει αυτόνομη οδήγηση, έξυπνο πιλοτήριο αυτοκινήτου με την Horizon Robotics, η οποία πρόσφατα συγκέντρωσε πάνω από 550 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της CATL.

Οι ασιατικές εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών σπεύδουν να επεκτείνουν την παραγωγική ικανότητά τους για να καλύψουν την παγκόσμια έλλειψη, αλλά οι εταιρείες προειδοποιούν ότι το κενό εφοδιασμού μπορεί να χρειαστεί πολλούς μήνες για να καλυφθεί καθώς παλεύουν να ανταποκριθούν στην ισχυρή ζήτηση.

Οι ημιαγωγοί θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 20ού αιώνα. Είναι το κυριότερο συστατικό σχεδόν όλων των σύγχρονων ηλεκτρονικών κατασκευών. Η πλατιά χρήση τους οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα παραγωγής τους σε τεράστιες ποσότητες που μειώνουν το κόστος ανά μονάδα.

Παρόλο που αρκετοί παραγωγοί παράγουν, ακόμα και σήμερα, μεμονωμένες συσκευασίες, η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται μέσα σε ολοκληρωμένα κυκλώματα (που συχνά αναφέρονται ως chip) μαζί με τις διόδους, αντιστάσεις, πυκνωτές και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.