Φράγμα Μαραθώνα: 90 χρόνια ιστορίας – Σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό σε μία εντυπωσιακή έκθεση της ΕΥΔΑΠ – Η έκθεση θα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020

Εννέα δεκαετίες συμπληρώνονται φέτος από την ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του φράγματος, αλλά και της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα, τα έργα που έλυσαν το πρόβλημα της ύδρευσης που αντιμετώπιζαν οι περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων.

Tην ιστορικότητα και την μεγάλη διαδρομή των έργων ύδρευσης στην πρωτεύουσα προβάλλει η επετειακή έκθεση της ΕΥΔΑΠ «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα» που θα λειτουργεί έως τις 29 Μαρτίου 2020 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος).

 

Συνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, σε αναμνηστική φωτογραφία (Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ)

Στόχος της έκθεσης σε επιμέλεια της κυρίας Ερατώς Κουτσουδάκη, είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας του Φράγματος, της Τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα και των συνοδευτικών έργων, τόσο από μηχανικής όσο και από πολιτιστικής και κοινωνικής άποψης, υπογραμμίζοντας ότι η καινοτομία του παρελθόντος είναι οδηγός για την καινοτομία και την ανάπτυξη του μέλλοντος, στοιχεία στα οποία η ΕΥΔΑΠ επενδύει συστηματικά.

Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, αλλά και αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση. Επίσης, στην έκθεση φιλοξενούνται επίσημα έγγραφα και τεκμήρια, όπως συμβάσεις και επιστολές, καθώς και διάφορα αντικείμενα, όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινής ζωής του φράγματος στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

h

Παράλληλα, το κοινό μπορεί να δει μια τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του φράγματος, καθώς και μια κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου. Να σημειωθεί ότι τα πλάνα γυρίστηκαν με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου και στη συνέχεια μονταρίστηκαν και επενδύθηκαν ηχητικά για την έκθεση.

...

Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα, 1929, Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό «παιχνίδι» που θα τους περιμένει στην είσοδο της Έκθεσης. Μίαδιαδραστική κατασκευή, 20 εργαλεία, 1 ήρωας, άπειρες ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες για ναφτάσει το νερό στο ποτήρι. Ένας εναλλακτικός τρόπος συμμετοχής των παιδιών στην Έκθεση, με τον οποίο τα παιδιά ανακαλύπτουν και συλλέγουν στοιχεία εστιάζοντας σε ό,τιτους κάνει εντύπωση, ώστε να αφηγηθούν στη συνέχεια τις δικές τους μοναδικές ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες.

Η έκθεση βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες. Η πρώτη περιγράφει πως υδρεύονταν οι Αθηναίοι πριν από το Φράγμα του Μαραθώνα αλλά και την συμβολή της επιστήμης και της τεχνολογίας στην εποχή του Μεσοπολέμου. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο υλικό που παρουσιάζει την υδροδοτική κατάσταση της Αθήνας από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους.

Εισαγωγή

-Πως έπιναν νερό οι Αθηναίοι πριν από το Φράγμα του Μαραθώνα
-Επιστήμη και τεχνολογία στην υπηρεσία της υγιεινής
-Ο κόσμος τον Μεσοπόλεμο

Η υδροδοτική κατάσταση της Αθήνας από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους.

b

Α. Μία σύνθετη κατασκευή

· Η εταιρεία ULEN και η σύμβαση με το ελληνικό κράτος: μια περιπέτεια
· Ποιος ήταν ο κύριος ULEN
· Συνοδευτικά έργα (η κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου, Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, και το δίκτυο διανομής νερού στην πόλη)
· Το λιμάνι της Χαλκίδας, ο σταθμός άντλησης θαλάσσιου ύδατος στο Φάληρο και ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Καστρί
· Ο οικισμός του εργοταξίου
· Ο υδατόπυργος
· Το Φράγμα και ο ναός του

...

Μηχανικός και εργάτης του έργου φωτογραφίζονται στο μεγάλο μεταλλικό δακτύλιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Σήραγγας του Μπογιατίου, 1928 Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Β. Ένα πρότυπο και πολυπληθές εργοτάξιο

· Πειραματισμός, έρευνα και καινοτομία
· Αμερικάνοι και Έλληνες μηχανικοί
· Γνώρισε κάποιους από τους σημαντικότερους ανθρώπους του έργου
· Το εργατικό δυναμικό

s

Γ. Η Διατήρηση στη μνήμη

· Φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας το εργοτάξιο
· Το ιστορικό αρχείο ΕΥΔΑΠ

Επίλογος

· Από την ΕΕΥ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
· Μετά το Μαραθώνα  (η εξελικτική πορεία της υδροδότησης της Αθήνας)

ννν

Κατασκευή υδαταποθήκης στο Γαλάτσι, 1929. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Επίσης παραθέτει πολύτιμα στοιχεία για την σύσταση της αμερικάνικης εταιρείας ULEN  και τον ιδρυτή της αλλά και για τη σύμβαση που υπέγραψε με το ελληνικό κράτος όπως και για όλα τα συνοδευτικά έργα του Φράγματος του Μαραθώνα (η κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου, Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, και το δίκτυο διανομής νερού στην πόλη). Η δεύτερη ενότητα αφορά την εξερεύνηση στο ιστορικό αρχείο, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για τα εργοτάξια της εποχής τους πειραματισμούς, την έρευνα αλλά και την καινοτομία με την συμμετοχή Αμερικανών και Ελλήνων μηχανικών.
Τέλος η έκθεση φιλοδοξεί να διατηρήσει στη μνήμη τα σπουδαία φωτογραφικά και κινηματογραφικά στοιχεία, αποτυπώνοντας την εξέλιξη της υδροδότησης της Αθήνας.

Αναβρυτήρια που τοποθέτησε η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων για τους διερχόμενους στο Ζάππειο (Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ)

 

j

Πληροφορίες για το Ιστορικό Αρχείο μπορείτε να βρείτε εδώ

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό. 

Ώρες και ημέρες λειτουργίας Έκθεσης:

Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30
Παρασκευή 9:00-20:00
Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή 10:00-18:00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τα social media της ΕΥΔΑΠ:

FacebookInstagramTwitterLinkedinYoutube

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.eydap.gr