ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ! ΜΙΑ ΑΛΛΟΚΟΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΗ ΑΓΓΛΙΑ [ΒΙΝΤΕΟ]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ!
                                     ΜΙΑ ΑΛΛΟΚΟΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΗ ΑΓΓΛΙΑ [ΒΙΝΤΕΟ]
                                                                       βίντεο: Κων. Αθ. Οικοκόμου
  • Στη διάρκεια της βικτωριανής εποχής οι συγγενείς των νεκρών είχαν μια παράξενη συνήθεια. Τραβούσαν φωτογραφία τους νεκρούς πριν από την κηδεία τους. Οι φωτογραφίες κοσμούσαν τα σπίτια της οικογένειας, τις έστελναν σε φίλους και συγγενείς και πολλοί τις κουβαλούσαν μαζί τους. Περιείχαν συμβολισμούς που σχετίζονταν με τον θάνατο, όπως ένα νεκρό πουλί ή ένα τρύπιο λουλούδι και σηματοδοτούσαν ότι το άτομο της φωτογραφίας ήταν νεκρό.     
Σήμερα το θέαμα μπορεί να μοιάζει μακάβριο, όμως τον 18ο και 19ο αιώνα ήταν ένα ακόμη έθιμο της κηδείας. Αρχικά την αποτύπωση του νεκρού αναλάμβαναν καλλιτέχνες σε στούντιο, όμως με την ανακάλυψη της φωτογραφίας, οι φωτογράφοι πήραν τη σκυτάλη. Τότε το έθιμο εξαπλώθηκε σε όλη την κοινωνία, καθώς οι φωτογραφίες αν και ήταν ακριβές, κόστιζαν λιγότερο από τους πίνακες. Πλέον δεν είχαν μόνο οι πλούσιοι το προνόμιο να φωτογραφίζουν τους νεκρούς τους. 
  • Στη βικτωριανή εποχή, όταν κάποιος πέθαινε οι συγγενείς κάλυπταν το σπίτι με μαύρα υφάσματα, έπλεναν το πτώμα, το έντυναν και πριν από την κηδεία, το φωτογράφιζαν. Οι νεκροί στήνονταν με τρόπο ώστε να φαίνονται όσο το δυνατόν ομορφότεροι. Βέβαια η φωτογράφιση του νεκρού ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Έπρεπε να υπάρχει σωστή μεταχείριση του πτώματος και ειδικός εξοπλισμός  από τον φωτογράφο.
  • Κυρίως φωτογράφιζαν τα νεκρά παιδιά, τα οποία απεικονίζονταν αγκαλιά με τους γονείς τους, ενώ οι ενήλικες απεικονίζονταν σε φέρετρα, καθισμένοι σε καρέκλα ή να απολαμβάνουν μια αγαπημένη τους συνήθεια, όπως το διάβασμα.  Στη συνέχεια οι φωτογράφοι επεξεργαζόταν το αρνητικό, προσπαθώντας να κάνουν το βλέμμα πιο «ζωντανό», ή ζωγράφιζαν την κόρη του ματιού πάνω στο κλειστό βλέφαρο!…
ΒΙΒΛΙΟΓΡ.. ”Η Μηχανή του Χρόνου”

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:  https://www.youtube.com/watch?v=f_2DE_MG6uc&t=12s