Φοιτητική πορεία αυτήν την ώρα στο Κέντρο – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Φωτογραφία αρχείου

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης που, όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές, στρέφεται ενάντια στα δικαιώματά τους, αλλά και κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Καταγγέλλουμε το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο την νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση αξιοποιεί ασφαλίτες και ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τον αγώνα μας! Η κυβέρνηση με την ένταση της καταστολής θέλει να πνίξει κάθε φωνή οργανωμένης διεκδίκησης μέσα στα Πανεπιστήμια. Κάθε φωνή αντίστασης στις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει, στη λειτουργία του επιχειρηματικού πανεπιστημίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίναμε μάρτυρες της απαράδεκτης εισβολής και χρήσης χημικών και κρότου λάμψης από πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον τραυματισμό φοιτητών.

Αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ ως δήθεν έγνοια για τις υποδομές του πανεπιστημίου και την οικοδόμηση βιβλιοθήκης!! Η κυβέρνηση μιλάει χωρίς ίχνος ντροπής για τις υποδομές των σχολών μας, τη στιγμή που τις κράτησε κλειστές επί 2 χρόνια, η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει κόκκινο, καταργεί τα δωρεάν συγγράμματα, ενώ απορρίπτει επανειλημμένα τα αιτήματα των φοιτητών για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, ανάμεσα στις οποίες και η κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, της οποίας τα ταβάνια στάζουν!! Ως εδώ με την κοροϊδία!»

Σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο, καθώς η πορεία κινείται προς τη Βουλή. Λόγω της πορείας έκλεισε το Σύνταγμα, ενώ κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω της πορείας των φοιτητών εντοπίζονται αυτή την ώρα σε Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και Σόλωνος.