Φώφη Γεννηματά για ΑΕΙ: «Ναι» στην κάρτα εισόδου για τους φοιτητές – «Όχι» στην αστυνομοκρατία

«To Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ της φύλαξης των πανεπιστημίων» σημείωσε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του OPEN, και προσέθεσε ότι συμφωνεί με τη θέσπιση κάρτας εισόδου για τους φοιτητές στους χώρους του πανεπιστημίου. «Κανένας που δεν έχει δουλειά στον χώρο των πανεπιστημίων ανεξέλεγκτος. Είναι καθαρή η θέση μας, δημόσια διατυπωμένη και από το βήμα της Βουλής» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, διαφώνησε με τη επιβολή αστυνομοκρατίας, όπως είπε, και αντιπρότεινε την ευθύνη να την αναλάβουν τα ίδια τα πανεπιστήμια. «Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Μπορούν τα πανεπιστήμια να αναλάβουν την ευθύνη να περιφρουρήσουν τον χώρο τους. Με ομάδες αστυνομικών, μπορεί να είναι ιδιώτες, αυτά θα αποφασίσουν» είπε η κυρία Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής συμπλήρωσε ότι ο δρόμος που επιλέγει η κυβέρνηση είναι τελείως λάθος, οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο, σε σύγκρουση, σε πόλωση, που δεν επιτρέπει τη συνεννόηση και την εξεύρεση λύσης και προσέθεσε: «Προσπαθήσαμε εδώ και έναν χρόνο να βρούμε λύση, προσωπικά επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας από τότε που μιλούσαμε για το άσυλο. Δεν μας άκουσαν. Μπορούσαμε να λύσουμε τα προβλήματα από τότε και να είμαστε τώρα ένα βήμα μπροστά».

Η κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε νίκη της δημοκρατίας την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, καθώς «νικήθηκαν οι φωνές του διχασμού και του λαϊκισμού- και αυτή είναι μία νίκη για όλους στον κόσμο που πιστεύουν στις αξίες αυτές» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Εν όψει των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε, όπως και χθες στη Βουλή: «Θα πρέπει να πιέσουμε την Τουρκία, μέσω της πίεσης των εταίρων μας, να δεχτεί στο εσωτερικό δίκαιό της, το δίκαιο της θάλασσας, γιατί θα αποτελέσει σοβαρή ρεαλιστική βάση για να υπάρξει σοβαρή επίλυση, αν από διερευνητικές περάσουμε σε διαπραγματεύσεις». Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει μεγάλη ευθύνη η ελληνική πλευρά με τη στάση της, που δεν έχει δώσει στους συμμάχους μας να κατανοήσουν τα δίκαιά μας, πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία, τους κινδύνους που υπάρχουν για την Ευρώπη από τη νέα στάση της Τουρκίας.

Η Φώφη Γεννηματά συμφώνησε στο άνοιγμα της κοινωνικής δραστηριότητας και της οικονομίας, αλλά επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει με ασφάλεια: «Το άνοιγμα με ασφάλεια σημαίνει ότι παίρνεις τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής και παίρνεις αποφάσεις με βάση το φορτίο της κάθε περιοχής».

Ειδικά για τα σχολεία υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να ξανανοίξουν όπως λειτουργούσαν πριν κλείσουν. Δηλαδή, με συνωστισμό στις τάξεις, χωρίς τεστ για καθηγητές και μαθητές και ιδιαίτερα όταν υπάρχει κρούσμα».

Για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου είπε ότι τη στηρίζει για να σπάσει ο κύκλος του φόβου και της σιωπής. «Πρέπει να φοβούνται οι δράστες και όχι τα θύματα. Αν δεν ανοίξουν τα στόματα, οι δράσεις θα μένουν ατιμώρητοι», σημείωσε. Επίσης στηρίζει τη Ζέφη Δημαδάμα, η οποία είπε στην κυρία Γεννηματά ότι δεν θέλει να δώσει συνέχεια σε ό,τι έχει πει, και τη διαβεβαίωσε ότι το στέλεχος το οποίο αφορά η καταγγελία της δεν είναι πλέον ενεργό πολιτικά.

Τέλος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε υπερβολές την κριτική πως απομάκρυνε τον Ανδρέα Λοβέρδο. «Έκανε ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης κανένας δεν μίλησε. Γίνονται όλα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ με τρεις, τέσσερις γραμμές και κείμενα στην Κεντρική Επιτροπή, κανένας δεν μιλά στον βαθμό που μιλά για μας. Κάναμε μία επιλογή και νομίζω ότι οφείλαμε να την κάνουμε. Θεωρώ ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης, με την εμπειρία ο ένας και την ορμή ο δεύτερος, μπορούν να στηρίξουν τη γραμμή μας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχίζει να μας εκπροσωπεί στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με τον καλύτερο τρόπο. Τα ζητήματα των εκλογών στο κόμμα μας θα μας απασχολήσουν στο τέλος του ‘21. Τώρα είμαστε προσηλωμένοι στα ζητήματα της διαχείρισης της πανδημίας και τα προβλήματα των ανθρώπων. Μην αδικείτε το Κίνημα Αλλαγής», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.