Φώφη Γεννηματά: Ευθύνες και ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην καταπολέμηση των πυρκαγιών

Στο θέμα των πυρκαγιών, και ειδικά στη Βαρυμπόμπη, και στις καταστροφικές συνέπειές τους αναφέρθηκε με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.’

Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, η καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στις περιουσίες των πολιτών και στο περιβάλλον σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες: «Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και για μια ακόμα φορά απέτυχε. Τόσο στην Αττική, όσο στην Αχαΐα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης, είναι τραγικά καθυστερημένες οι αντιδράσεις των μηχανισμών, με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος όπως έγινε χαρακτηριστικά χωρίς ανέμους στη Βαρυμπόμπη.

«Η επικοινωνιακή εικόνα πρωθυπουργού και υπουργών που αλληλοσυγχαίρονται, δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειες τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι» τονίζει η κυρία Γεννηματά και προσθέτει: «Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει και καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας. Το αγνόησαν. Το επαναφέρουμε, γιατί τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχισθούν. Και δεν αντιμετωπίζονται με συγκεντρωτισμό και επικοινωνιακή διαχείριση».

«Η αποκατάσταση πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Οι καταστροφές στα σπίτια, επιχειρήσεις, στις καλλιέργειες να αποζημιωθούν. Να υπάρξει αυστηρό σχέδιο για την αναδάσωση και το περιβάλλον. Καμία καθυστέρηση δεν είναι ανεκτή. Τέλος, εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση μας στους πληγέντες και τη στήριξή μας στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των δήμων και τους εθελοντές που έδωσαν και δίνουν μάχη, για να μας προστατεύσουν» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.