Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «B» της Ελλάδας με σταθερό outlook

Αμετάβλητη στο «Β» διατηρεί την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος Fitch, όπως αναμενόταν, καθώς δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για αναβάθμιση. Ειδικότερα, η Fitch επιβεβαίωσε την Παρασκευή λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, στο «Β» τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, με σταθερό outlook.

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε στο «BB» το Country Ceiling, ενώ διατήρησε αμετάβλητη και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, στο «B».
Η απόφαση του οίκου να διατηρήσει αμετάβλητες τις αξιολογήσεις της Ελλάδας αντανακλά τους εξής λόγους:

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού κινείται στη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014. Το γεγονός αυτό αντανακλά την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, παρά τα σοβαρά εμπόδια.

Η Fitch κρίνει εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014, όπως προβλέπει η τρόικα.

Η πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 τοποθετείται στο 1,6% του ΑΕΠ, ωστόσο η Fitch δεν αποκλείει η Ελλάδα να εμφανίσει ίσως και ακόμη μικρότερο έλλειμμα.  Ο οίκος, αν και κατά βάση προβλέπει πως η αξιολόγηση από την τρόικα θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2014, κάνει λόγο για έναν μικρό κίνδυνο η διαδικασία της αξιολόγησης να παραταθεί μέχρι τις αρχές του 2015.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο του 2014, από την οποία αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, έχει αυξήσει το χρηματοδοτικό μαξιλάρι (financing buffers) για τη χώρα, ωστόσο η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν κρίνεται ακόμη αξιόπιστη. Ο οίκος προειδοποιεί πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα παραμένουν άμεσα εξαρτημένες από τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να κινείται βάσει των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι ένα πιθανό σενάριο. Υπάρχει κίνδυνος η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα να αποδειχθεί λιγότερο υποστηρικτική απέναντι σε ένα οικονομικό και δημοσιονομικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η πιο επώδυνη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει τελειώσει και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια από την τρόικα ή νέα έξοδος στις αγορές.

Ενσωματωμένη εικόνα 1

Ωστόσο, όπως προιειδοποιεί επίσης ο οίκος, για να κατορθώσει η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 4% του ΑΕΠ θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομική πειθαρχίας, σε συνδυασμό με μια βιώσιμη ανάκαμψη.  Η ελληνική οικονομία εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, αφού το πραγματικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μετριοπαθώς στο εννεάμηνο του 2014. Η Fitch προβλέπει πως η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι +0,5% το 2014 και +2,5% το 2015.

Υπενθυμίζεται πως ελληνική κυβέρνηση και τρόικα τοποθετούν στο +0,6% την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2014 και στο +2,9% το 2015. Όμως ο οίκος προειδοποιεί πως τυχόν πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και ενδεχόμενη αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελούν κίνδυνο στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το ελληνικό χρέος παραμένει αρκετά υψηλό, αλλά όχι ακριβό ως προς την εξυπηρέτησή του, λόγω της φύσης και της δομής που έχει. Η Ελλάδα εμφανίζει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στο 1% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας ώθηση από τη μείωση των εισαγωγών και την άνοδο του τουρισμού.
Η Fitch εκτιμά πως σε όρους τιμών, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει ανακτηθεί, ωστόσο επισημαίνει πως η εξαγωγική βάση παραμένει εξαιρετικά “στενή” και περιορισμένη.

Ο δείκτης αξιολόγησης του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας (Banking System Indicator for Greece) διαμορφώνεται στο b, εξηγεί η Fitch.
Όπως αναλύει, η αξιολόγηση b αντανακλά την αδύναμη πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, ωστόσο η ποιότητα των assets τους είναι αδύναμη. Όπως εκτιμά η Fitch, οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, όπως έγινε αντιληπτό από τα αποτελέσματα των stress tests των ΕΚΤ.