Φινλανδία: Ήττα της Σάνα Μαρίν και επικράτηση της Κεντροδεξιάς στις εκλογές

Ο ηγέτης της φινλανδικής Κεντροδεξιάς αναμένεται να διαδεχθεί την απερχόμενη πρωθυπουργός Σάνα Μαρίαν στη Φινλανίδα, καθώς χθες Κυριακή αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, αν και λιγότερο καθαρά από ό,τι αναμενόταν, έπειτα από αμφίρροπη αναμέτρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ακροδεξιά, που δεν αποκλείεται να καταλήξει να συμμετέχει στην κυβέρνηση, κατέλαβε ποσοστό-ρεκόρ.

Για «μεγάλη νίκη» μίλησε ο Πέτερι Όρπο, 53χρονος πρώην υπουργός, στους υποστηρικτές του. «Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης» πρόσθεσε ο προαλειφόμενος νέος επικεφαλής της φινλανδικής κυβέρνησης, που καλείται πλέον να επιλέξει αν θα συμμαχήσει με την Κεντροαριστερά της κυρίας Μάριν ή το αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών υπό τη Ρίικα Πούρα.

Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα -με πάνω από το 98% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί-, η Εθνική Συμμαχία καταλαμβάνει την πρώτη θέση και θα εξασφαλίσει τις 48 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου, ακολουθούμενη από το κόμμα των Φινλανδών (46) και τους Σοσιαλδημοκράτες (43).

Το γεγονός ότι το κόμμα της κατέγραψε άνοδο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019 δεν ήταν αρκετό και η κυρία Μαρίν αναγνώρισε την ήττα της. «Συγχαρητήρια στον νικητή των εκλογών, συγχαρητήρια στην Εθνική Συμμαχία, συγχαρητήρια στο κόμμα των Φινλανδών, η δημοκρατία μίλησε» είπε στις δηλώσεις της.

Παραδοσιακά, ο/η επικεφαλής του κόμματος που έρχεται πρώτο στις εκλογές αναλαμβάνει τον θώκο του πρωθυπουργού, υπό τον όρο ότι μπορεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η διαφορά των κομμάτων ήταν οριακή: 20,8% για την Κεντροδεξιά, 20,1% για την Ακροδεξιά, 19,9% για το SDP της κυρίας Μάριν.

Καθώς οπαδοί της κραύγαζαν «Φινλανδία! Φινλανδία!», η κυρία Πούρα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το «καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα» στην ιστορία της φινλανδικής Ακροδεξιάς. Η επικεφαλής της εθνικιστικής παράταξης εξασφάλισε αξιοσημείωτα περισσότερες ψήφους από την πρωθυπουργό Μαρίν (38.000 έναντι 35.000).

Ο κ. Όρπο, μπροστά στις δημοσκοπήσεις σε σχεδόν όλη την προεκλογική περίοδο, είδε το προβάδισμά του να συρρικνώνεται θεαματικά τελικά στην αναμέτρηση.

Και τα τρία κόμματα που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις ανέβασαν τα ποσοστά τους σε σύγκριση με το 2019, βάζοντας στο περιθώριο τις άλλες παρατάξεις.

Η Ακροδεξιά, παρούσα για πάνω από 20 χρόνια στη φινλανδική πολιτική ζωή, έσπασε το ρεκόρ που κατέγραψε το 2011 (19,05%), κάτι που αναμένεται να αναθερμάνει τη συζήτηση για το «ρεύμα του λαϊκισμού» στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Πάντως, ο Όρπο διαφωνεί. «Δεν έχουμε κόμμα της άκρας Δεξιάς στη Φινλανδία» διαβεβαίωνε προ ημερών τον ξένο Τύπο. Μένει να φανεί αν θα συμμαχήσει με το κόμμα των Φινλανδών (οι πρώην Αληθινοί Φινλανδοί).

Οι βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία των 5,5 εκατ. κατοίκων συνέπεσαν με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι που αναμένεται να επισημοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Η κυρία Μαρίν, δημοφιλής εντός και εκτός Φινλανδίας, για ορισμένους «πρωθυπουργός ροκ σταρ», δίχαζε -κυρίως στην πατρίδα της-, όπου επικρίθηκε ιδίως για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα δημοσιονομικά και για την άνοδο του πληθωρισμού. Φυσικά η οικονομία ήταν η θεματική που επέλεξε η αντιπολίτευση για να της επιτεθεί, καταγγέλλοντας πάνω απ’ όλα την άνοδο του δημόσιου χρέους.

Από τη δική της πλευρά, η Ακροδεξιά επέλεξε να επικεντρώσει την εκστρατεία της στην παραβατικότητα των νέων, που κατ’ αυτήν οφείλεται στους μετανάστες.

Συνήθως οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης διαρκούν εβδομάδες ως μήνες. Η κυρία Μάριν μάλλον θα είναι ακόμη υπηρεσιακή πρωθυπουργός όταν η Φινλανδία θα εντάσσεται στο NATO.