Φινλανδία: «Εξαιρετικά πιθανή» η ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Εξαιρετικά πιθανό» είναι να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Tytti Tuppurainen στο Sky News.

Ειδικότερα, η Φινλανδή υπουργός είπε στο βρετανικό δίκτυο ότι ο λαός της Φινλανδίας έχει ήδη αποφασίσει και ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τεράστια υποστήριξη στο ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία. «Θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά υψηλή (η υποστήριξη) τόνισε, διευκρινίζοντας πάντως ότι  δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

Η κ. Tuppurainen πρόσθεσε ακόμα ότι ο άγριος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα κάλεσμα για αφύπνιση προς όλους μας: «Όχι μόνο για εμάς, τους Φινλανδούς. Έχει να κάνει συνολικά με την ασφάλεια των συνόρων στην Ευρώπη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις της κ. Tuppurainen στο Sky News έρχονται σε συνέχεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας Σάνα Μάριν και Μαγκνταλένα Άντερσον, στην οποία η Φινλανδή πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα είναι έτοιμη να λάβει απόφαση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ εντός εβδομάδων.

Παράλληλα, χθες η σουηδική εφημερίδα «Svenska Dagbladet» έκανε λόγο για ιστορική στροφή των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι στηρίζουν πλέον την ένταξη της χώρας στο NATO. Το κόμμα είχε για δεκαετίες αρνητική θέση στη συζήτηση, ωστόσο -σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται η «Svenska Dagbladet»-, θα καταθέσει αίτηση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

Από την πλευρά της, η Ρωσία προειδοποίησε χθες ότι, αν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της και ότι δεν θα μπορούσε πλέον να γίνεται λόγος για μια Βαλτική «χωρίς πυρηνικά».