
O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ρώτησε κατ’ ιδίαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά την Ουκρανία να εντείνει τις επιθέσεις πιο βαθιά σε ρωσικό έδαφος, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα «Financial Times» επικαλούμενη πηγές με γνώση της συζήτησης.
Η εν λόγω συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών έγινε την 4η Ιουλίου. Αν και παραμένει ασαφές εάν η Ουάσινγκτον θα παραδώσει τέτοια όπλα, η συζήτηση υπογραμμίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Τραμπ με την άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισημαίνει ακόμη η εφημερίδα.
Η συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο επισπεύστηκε από την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν μια μέρα νωρίτερα, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «κακή».
Δύο άτομα με γνώση της συνομιλίας μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε τον Ουκρανό ομόλογό του αν θα μπορούσε να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, εάν του παρείχε όπλα ικανά να το κάνουν. «Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα;.. Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;» φέρεται ότι ρώτησε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ζελένσκι απάντησε: «Απολύτως. Μπορούμε αν μας δώσετε τα όπλα».
Ο Τραμπ έδειξε να στηρίζει την ιδέα, περιγράφοντας τη στρατηγική ως στόχο να «κάνει τους Ρώσους να νιώσουν τον πόνο» και να αναγκάσει το Κρεμλίνο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την παροχή στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας Patriot και πυραύλων αναχαίτισης, αλλά δεν αποκάλυψε καμία αποστολή άλλων οπλικών συστημάτων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν «πολύ δυσαρεστημένος» με τη Ρωσία και τον πρόεδρό της για την έλλειψη προόδου προς μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. «Είμαι απογοητευμένος με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επειδή νόμιζα ότι θα είχαμε μια συμφωνία πριν από δύο μήνες» είπε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, απέρριψε τις δηλώσεις Τραμπ. «Ο Τραμπ απηύθυνε ένα θεατρικό τελεσίγραφο στο Κρεμλίνο… Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται» έγραψε χαρακτηριστικά στο Χ ο Μεντβέντεφ.
* Tα παραπάνω σχόλια μπορείτε να τα διαβάσετε πρώτοι στο viber του mikrometoxos.gr
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ακολουθήστε το mikrometoxos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις