Φήμες για σύλληψη του Ρώσου αρχηγού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετά τη βύθιση του «Moskva»

Φουντώνουν οι φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες και κάνουν λόγο για κινηματογραφική σύλληψη και ξυλοδαρμό του αρχηγού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ιγκόρ Οσίποφ, γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva», με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Ωστόσο, ακόμη δεν επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητη πηγή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οσίποφ συνελήφθη από άνδρες με πολιτικά μόλις λίγες ώρες αφού η Ρωσία παραδέχτηκε πως το «Moskva» βυθίστηκε ανοιχτά της Σεβαστούπολης. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως ο Ρώσος Ναύαρχος ξυλοκοπήθηκε άγρια κατά τη σύλληψή του!

Κατά τις ίδιες αναφορές, που επίσης δεν επιβεβαιώνονται, ο Ιγκόρ Οσίποφ ήταν στο «Moskva» όταν ξέσπασε η φωτιά στο πλοίο και ήταν από τους λίγους που κατάφεραν να διαφύγουν. Η τύχη του υπόλοιπου πληρώματος είναι άγνωστη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Οσίποφ είχε δηλώσει πως ο ίδιος είχε ελέγξει προσωπικά τις ικανότητες αεράμυνας του ρωσικού καταδρομικού, πιστοποιώντας την επιχειρησιακή λειτουργία των οπλικών συστημάτων να αποκρούσουν εισερχόμενες πυραυλικές επιθέσεις.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι το «Moskva» βυθίστηκε, όταν δέχτηκε πλήγματα από πυραύλους Neptune, αλλά η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το πλοίο βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, χωρίς να έχει εξηγήσει πώς προκλήθηκαν η φωτιά και οι εκρήξεις στα πυρομαχικά του.