Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022: Στο ΠΙ και ΦΙ από τον κόσμο του Χ.Α

ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ, όχι κομπασμοί και φανφάρες. Οι μάγκες και οι μαγκιές φαίνονται μόνον στα δύσκολα ή για να ακριβολογούμε στα πολύ δύσκολα.
ΑΓΟΡΑ ΤΑΣΗΣ πλέον και μέχρι νεωτέρας – ξεκάθαρα – το Χ.Α. Σε 2η μοίρα τα θεμελιώδη, προέχει το προς τα που τρέχει το Χρήμα.

*** *** ***

Φίλοι μας, μη μας ρωτάτε το που θα πάει ή που μπορεί να πάει η τάδε ή η δείνα μετοχή. Οταν βλέπουμε την ΕΠΣΙΛ στα 260 εκατ. ευρώ, την ΕΝΤΕΡ στα 180 εκατ. ευρώ και τις ΙΑΤΡΙΚΟ σε 160 εκατ, ΙΝΤΚΑ σε 145 εκαΤ. ΚΛΠ ΚΛΠ τι να σας απαντήσουμε;

 • Η Αγορά κινείται με αχαρτογράφητο τρόπο** και μακάρι να συνεχίσει έτσι. Οπερ και πιθανότερον, γιατί το … πόπολο είναι στην απέξω.
 • Οπότε πρώτα πρέπει να το… τρελάνουν, να τσιμπήσει, να το βάλουν μέσα και μετά βλέπουμε…
 • Για την ώρα ακολουθούμε το ΧΡΗΜΑ, αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε πάντα ρευστότητα, τουλάχιστον 40%, κι ας βγάζουμε λιγότερα.
 • **Αν δεν ανεβάσουν μάλιστα τις ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ αξίες οι ΧΡΗΜΑΤΟ-δότες, δεν πρόκειται να δούμε μεγάλες διορθώσεις (κι αν, πλην αστάθμητων εξωγενών παραγόντων)…
ΕΚΕΙΝΟ που προέχει για τον πραγματικό επενδυτή που θέλει να κοιμάται όσο το δυνατόν πιο ήσυχος τα βράδυα, είναι η σταθερά της επιλογής ποιοτικών και σωστά αποτιμημένων εταιρειών σε ποσοστό 75%, με το υπόλοιπο 25% (αν το επιθυμεί) σε ρισκαδόρικες μετοχές που έχουν όμως κάτι να δείξουν μελλοντικά και δεν είναι μη αναστάσιμες.
                                              *** *** ***
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είναι λίγες πλέον εκείνες οι μετοχές που έχουν προεξοφλήσει, δεν ξέρουμε και εμείς τι… Δεν δικαιολογούν επουδενί τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους και αν γυρίσει το κλίμα για τον άλφα ή βήτα λόγο θα έχουμε βίαιες διορθώσεις. Ας μην είμαστε πλεονέκτες ή στη… καλύτερη των περιπτώσεων, ας είμαστε τουλάχιστον προσεκτικοί.
                                               *** *** ***

Αυτό πάντως που συμβαίνει με τους χάρακες ξεπερνάει την λογική…

 • ‘Οχι ότι δεν είναι απαραίτητοι για την είσοδο (κυρίως) σε μία μετοχή, αφού πρέπει να το κοιτάμε κι αυτόν τον παράγοντα (η έξοδος είναι προσωπική υπόθεση του… καθενός)
 • Αλλά βρε παιδάκι μου, από την ώρα που γίνεται δημόσια και σε μία άνευ προηγουμένου ιντερνετική έκταση σε μία 1000% χειραγωγούμενη αγορά είναι εκ των ων ουκ άνευ…
 • Σας διαβάζουν βρε παιδιά οι “σατανάδες” και σας παίζουν όπως θέλουν…

                                              *** *** ***

 • ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

 • ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 12ΜΗΝΟΥ και υπό στενή παρακολούθηση

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 • ΔΕΗ

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
 • MYTIΛΗΝΑΙΟΣ
 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • MOTOR OIL
 • ΕΛΑΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΛΛΑΚΤΩΡ
 • ΙΝΤΡΑΛΟΤ
                                             *** *** ***
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Ταυτοτήτων:  Αν παρέλθει και ο Φεβρουάριος του 2022 χωρίς αποτέλεσμα, τότε θα χαθούν τα χρήματα από την ευρωπαϊκή κοινότητα. Άρα, ή ανοίγουν οι προσφορές ή ακυρώνεται ο διαγωνισμός. Οπότε λογικά, πρέπει να έχουμε νεότερα λίαν προσεχώς.
                                            *** *** ***

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Δεν κερδίζει κανείς με το να είναι απόλυτα κάθετος με τις μετοχές της κατηγορίας. Οσοι είναι γνώστες του τι σημαίνει ακριβώς ΑΓΟΡΑ και δεν το παίζουν παντογνώστες και ξερόλες μπορούν να κινούνται ελεύθερα και δημοκρατικά. Ρατσισμός δεν επιτρέπεται ούτε στα χρηματιστήρια. Η κάθε μετοχή έχει την αξία της, έχει την δική της τύχη. Εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν, απλά για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ(Ι): Κανείς δεν είναι εξυπνότερος και πόσο περισσότερον μεγαλύτερος από την ΑΓΟΡΑ. Το να βγαίνει να ειρωνεύεται, να συμβουλεύει για πράγματα που δεν γνωρίζει ούτε καν κατά την ελάχιστη των προσεγγίσεων και πόσο μάλλον να επηρεάζει άτομα του κύκλου του δεν του περιποιεί καμμία τιμή. Τουναντίον και εκτίθεται ο ίδιος ανεπανόρθωτα αλλά και το κυριότερον ζημιώνει τους δίπλα του επηρεαζόμενους και προφανώς υποδεέστερους αυτού. Και είναι υποδεέστεροι γιατί όχι μόνον δεν έχουν ιδέα (πόσο μάλλον άποψη) αλλά γιατί πείθονται πολύ εύκολα από τις συμβουλές του κάθε παντογνώστη.

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ (ΙΙ): Και ο μ/μ δεν την συμπαθεί, την αγνοούσε μάλιστα επί σειράν ετών. Οταν όμως οσμίστηκε ψητό, έσπευσε αμέσως να το σερβίρει στους αναγνώστες του υπό αυστηρά συγκεκριμένους όρους και προυποθέσεις.

                                                 *** *** ***

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: AΛΗΘΕΙΑ, όλοι εκείνοι που κατηγορούν συλλήβδην-ανεξαιρέτως τα μικρά και μικρομεσαία χαρτιά χωρίς καμία διάκριση (μήπως ξέρουν άλλωστε;) και λυσσάνε γιατί τα δικά τους δεν μπορούν να βγάλουν τέτοιες αποδόσεις…

 • … Θα ήθελαν να πιάσω μία μία τις… χαρτάρες τους και να τις ξεγυμνώσω για τα φούμαρα που πουλάνε στους καλόπιστους; Φυσικά, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που απλά επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
                                                 *** *** ***

Συνεχώς διαφημίζουν τα χαρτιά του FTSE25 σε επαγγελματικό επίπεδο (αναλυτές, “εγκυροι” δημοσιογράφοι κλπ) αλλά και σε ερασιτεχνικό (μέλη των διάφορων forums),τα περισσότερα των οποίων είναι υπερτιμημένα και σας το γράφουμε εδώ και μήνες πολλούς.

 • KAΘΗΜΕΡΙΝΑ σου πετάνε και μία έκθεση με τιμή στόχου στο Διάστημα, λες και εμείς που δεν τις διαφημίζουμε είμαστε από χωριά και δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Ασχολούνται με μόλις 10 άντε 15 το μάξιμουμ ομίλους και εταιρείες κι αυτό γιατί βαριούνται να ασχοληθούν με τις υπόλοιπες που δεν ταϊζουν με προμήθειες κι άλλα τυχερά τα σπίτια στα οποία εργάζονται.
                                             *** *** ***
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.