Φεύγοντας άφησε πνευματικό κενό σε εκατομμύρια ανθρώπους (Stephen William Hawking)

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ
O Stephen William Hawking γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου το 1942 στην Οξφόρδη, από τον Φρανκ και την Ίζομπελ Χόκινγκ. Είχε δύο μικρότερες αδερφές, τη Φιλλίπα, τη Μαίρη και έναν υιοθετημένο αδερφό τον Έντουαρτ.
  • Αργότερα, το 1953 ο Hawking παρακολούθησε το St Albans Schools, ενώ ο πατέρας του ήθελε να λάβει την εκπαίδευση του στο σχολείο Westminster, αλλά δεν μπορούσε να καλύψει τα έξοδα. Την ημέρα των εξετάσεων για υποτροφία ήταν άρρωστος για αυτό και συνέχισε να παρακολουθεί το St Albans School. Όταν ήταν στο σχολείο, δεν είχε πολύ υψηλούς βαθμούς για αυτό και οι συμμαθητές του τον φώναζαν “Einstein”.
Από μικρή ηλικία έδειχνε ενδιαφέρον για την φυσική και είχε ως επιθυμία να σπουδάσει Μαθηματικά. Εξαιτίας της επιθυμίας του πατέρα του να παρακολουθήσει το Oxford University αποφάσισε να σπουδάσει φυσική, εφόσον το πανεπιστήμιο Οξφόρδης δεν είχε μαθήματα μαθηματικών. Όταν ήταν δεκαεπτά χρονών ξεκίνησε να φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. όπου τον πρώτο χρόνο αντιμετώπισε προβλήματα νιώθοντας μοναχικός επειδή ήταν μικρότερος από τους άλλους μαθητές.
  • Παρά τις δυσκολίες έβρισκε την ακαδημαϊκή μελέτη ” εύκολη”.
Μόλις πήρε το πτυχίο του που είχε διάκριση (First Class Degree) αποτελούσε τον όρο αποδοχής για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη φυσική στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Όταν τα Χριστούγεννα επέστρεψε στην οικογένεια του, τον συμβούλεψαν να τον παρακολουθήσει ένας γιατρός λόγω της αδεξιότητας του και των συχνών κρίσεων που πάθαινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
  • Το 1962, όταν ήταν είκοσι ένα χρονών διαγνώστηκε με τη νόσο των κινητικών νευρώνων, μία ασθένεια που προκαλεί την αδυναμία ελέγχου των εκούσιων μυών. Το 1963, ο Hawking παρακολουθούσε μία γιορτή για την αλλαγή του χρόνου, όπου γνώρισε και τη σύζυγο του Jane Wilde. Η ίδια υποστηρίζει πως ήταν γοητευμένη από την αίσθηση του χιούμορ του και τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του. Οι δύο τους παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 1965 και η γυναίκα του τον βοήθησε να ξεπεράσει τη κατάθλιψη και να συνεχίσει τη μελέτη  του.

Το 1966 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και απέκτησε διδακτορικό στη φιλοσοφία. Τον Μάιο του 1967 απέκτησε τον πρώτο του γιο, τον Ρόμπερτ. Την επόμενη χρονιά, συνεργάστηκε με την Roger Penrose για τη συνέχεια της μελέτης του που αφορούσε τη βαρυτική μοναδικότητα. Η υγεία του χειροτέρευε και άρχισε να χρησιμοποιεί πατερίτσες, πριν περιοριστεί σε αναπηρική καρέκλα.
  • Τον Νοέμβριο του 1970 απέκτησαν τη κόρη του Λούσι. Είχε αποκτήσει πολλά βραβεία λόγω των επιτευγμάτων του και είχε γράψει πολλά βιβλία τα οποία αποτελούσαν θεμέλια για την συνέχιση της φυσικής επιστήμης. Το 1991, παρά τα προβλήματα υγείας του αποφάσισε να συνεχίσει αυτό που αγαπούσε ενώ είπε ” Οι προσδοκίες μου όταν ήμουν 21 ετών μειώθηκαν στο μηδέν. Τα πάντα από τότε ήταν ένα δώρο”. Το 1995 χώρισε με την Jane Wilde και παντρεύτηκε την Elaine Mason.

Το 2004 οι νοσοκόμες οι οποίες φρόντιζαν τον Hawking κατήγγειλαν στην αστυνομία πως κακοποιούνταν από τη σύζυγο του και οι έρευνες άρχισαν. Αργότερα, ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Έναν χρόνο μετά, η υγεία του χειροτέρευσε και άρχισε να ελέγχει τη συσκευή επικοινωνίας με τους μυς στο μάγουλο του. Το 2007, βρέθηκε σε πτήση μηδενικής βαρύτητας και βίωσε οκτώ φορές το βάρος και έκανε ακροβατικούς ελιγμούς.
  • Τα προβλήματα που αφορούσαν την υγεία του άρχισαν να επιδεινώνονται έχοντας ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να οδηγήσει την αναπηρική του καρέκλα μόνος του, ενώ είχε και αναπνευστικά προβλήματα. Την ίδια χρονιά, έλαβε την υψηλότερη πολιτική τιμή της Αμερικής, το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.
Οι έρευνες και το έργο του συνεχίστηκε, με τον ίδιο να λέει: ” Θέλω να βοηθήσω στην έρευνα, να ενθαρρύνω τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα και, το πιο σημαντικό, να προσφέρω κάποια μελλοντική ελπίδα σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ALS και άλλες νευροεκφυλιστικές καταστάσεις”.
Στις 14 Μαρτίου του 2018, ήρθε το τέλος για τον οραματιστή φυσικό. Ένας θάνατος που σόκαρε παγκόσμια πολλούς ανθρώπους και άφησε πίσω του κενά.
Εκτός από τις σημαντικές έρευνες του στη φυσική πίσω του άφησε και ένα πολύ σημαντικό δίδαγμα: Ποτέ δεν κρίνουμε από την εμφάνιση και τα προβλήματα υγείας που έχει κάποιος. Η εξυπνάδα είναι κρυμμένη στο μυαλό. Αυτό απέδειξε πολύ έντονα ο σημαντικός και ιδιαίτερα χαρισματικός αυτός άνθρωπος και διαπρεπής φυσικός Steven Hawking.
  • Από την Μαρία Μπάδα