Φ. Καραβίας: Η Eurobank έλυσε τρία προβλήματα με μία κίνηση – Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί

Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, δήλωσε  ο Φ. Καραβίας, CEO της Eurobank μιλώντας  στο Φόρουμ των Δελφών καταγράφοντας μια σειρά θετικών δεικτών στην οικονομία. Τόνισε ωστόσο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, ενώ το εξωτερικό περιβάλλον φέτος δεν θα είναι τόσο θετικό όσο τα προηγούμενα χρόνια.

«Οι τραπεζίτες πρέπει να δηλώνουν αισιόδοξοι αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η τράπεζα με το πλάνο που έχει με κάνει πραγματικά αισιόδοξο».

Με το πλάνο του μετασχηματισμού που ανακοίνωσε στο τέλος του 2018, η Eurobank κατόρθωσε να απαντήσει ταυτόχρονα σε τρία προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Καραβία:

  • Στη μείωση των NPEs από 37% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου (τέλος 2018) στο 15% στο τέλος του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό ποσοστό έως το τέλος του 2021
  • Στη δραστική μείωση των προβλέψεων
  • Στη σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας

Σε ότι αφορά την πρόταση για την προστασία της α’ κατοικίας και τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει οι θεσμοί ο Φ. Καραβίας είπε ότι ο στόχος ήταν διπλός: να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να σταματήσουν πρακτικές του παρελθόντος που αυτή την προσπάθεια εκμεταλλεύονταν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Μετά από μακρά και εντατική διαβούλευση –και ήταν η πρώτη φορά που είχαμε την θετική εμπειρία μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης- καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που καλύπτει τα περισσότερα από τα ζητήματα». Αναγνώρισε ότι στην διαβούλευση έπρεπε να ακουστούν όλες οι απόψεις. Ακούσαμε αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών. «Η πεποίθησή μου είναι ότι υπάρχει καλή πίστη από όλες τις πλευρές και θεωρώ θέμα χρόνου να καταλήξουμε στην οριστική λύση». Σε ότι αφορά την αντίδραση των διεθνών επενδυτών, τόνισε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές γιατί βλέπουν ότι μπορούν να γίνουν βιώσιμα πολλά από αυτά τα δάνεια.

Τα κύρια προβλήματα που στα οποία επικεντρώνονται οι αγορές όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον CEO της Eurobank είναι τα εξής τρία:

  1. Υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων
  2. Επάρκεια κεφαλαίων
  3. Χαμηλή κερδοφορία του κλάδου

Ο ίδιος τόνισε ότι «αγορές μας αμφισβητούν, όπως αποδεικνύεται από τη μεγάλη μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές», και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς οι προκλήσεις είναι σημαντικές.