Ευθ. Λέκκας για κακοκαιρία «Daniel»: Φαινόμενο χιλιετίας, το κόστος της θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ»

Στα χαρακτηριστικά και στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel» αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σήμερα Παρασκευή ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον ”Ιανό”. Στον “Ιανό” είχαμε 400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής».

«Φαινόμενο χιλιετίας»

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπερκάλυψε κατά πολύ τους γνωστούς χάρτες πλημμύρας των 1.000 χρόνων (σ.σ.: η ανώτερη πλημμύρα που έχει καταγραφεί σε διάστημα 1.000 χρόνων) που είχε εκδώσει το υπουργείο το 2019 με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας: «Μέσα στα τρία τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουμε δύο γεγονότα που ξεπέρασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της χιλιετίας».

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι η κακοκαιρία «Daniel» προκάλεσε όχι μόνο πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και έντονες διαβρώσεις και μεγάλες κατολισθήσεις.

Σχετικά με το κόστος των ζημιών, εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει την εκτίμηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, υπερβαίνοντας το 1 δισ. ευρώ, κόστος υπερδιπλάσιο εκείνου του «Ιανού».