Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10μήνου ο PMI με στήριγμα από τον τομέα των υπηρεσίων

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών αναπτύσσεται ο κλάδος των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, αντισταθμίζοντας την βύθιση στον τομέα της μεταποίησης ο οποίος βρέθηκε τον Μάρτιο σε χαμηλά δύο μηνών. Ο δείκτης PMI της S&P Global για την Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 54,1 τον Μάρτιο έναντι 52 τον αμέσως προηγούμενο μήνα (υψηλό 10μήνου), ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης των υπηρεσιών ανήλθε στο 55,6 έναντι 52,7 μονάδων, επίσης σε υψηλό δέκα μηνών. Σημειώνεται ότι για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, τη Γερμανία και τη Γαλλία ανήλθε στο 52,6 έναντι 50,7 και στις 54 μονάδες έναντι 51,7, αντίστοιχα

Ταυτόχρονα όμως, ο σχετικός δείκτης δραστηριοποίησης των εργοστασίων παρέμεινε υπό του 50, το οποίο και επιδεικνύει ύφεση. Ειδικότερα, ο δείκτης για την Ευρωζώνη ανήλθε στο 47,1 υποχωρώντας από το 48,5 του Φεβρουαρίου και αγγίζοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών. Αντίστοιχα, ο δείκτης της S&P Global για την παραγωγή των εργοστασίων επίσης συρρικνώθηκε στο 49,9 έναντι 50,1 του Φεβρουαρίου σε χαμηλό δύο μηνών.

Η ανάπτυξη δεν είναι ισορροπημένη

Αυτό αποτελεί σημάδι πως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη παρέλθει, επιβαρύνοντας τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης: «Η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεικνύει νέα σημάδια ζωής όσο μπαίνουμε στην άνοιξη, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δέκα μήνες…Η ανάπτυξη έχει πάρει ώθηση σε σχέση με τα χαμηλά στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση και για την αγορά ενέργειας υποχωρούν, οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται και οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντικαθίστανται με βελτιώσεις ρεκόρ στις παραδόσεις από τους προμηθευτές. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη δείχνει επίσης μέχρι στιγμής ενθαρρυντική ανθεκτικότητα απέναντι στις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πρόσφατη τραπεζική αναστάτωση», δήλωσε σχετικά ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.

«Ωστόσο, παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να υποχωρούν, ο ρυθμός αύξησης των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι ταχύτερος από ποτέ», δήλωσε επίσης μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη δεν είναι ισορροπημένη.