Ευρωζώνη: Η Όμικρον φρενάρει την ανάπτυξη – Σε χαμηλό 9μήνου ο PMI

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε τον Δεκέμβριο η οικονομική ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ, καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον εντείνει τις ανησυχίες και τον προβληματισμό.

Σύμφωνα με την ΙΗS Markit, ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών, PMI, ο οποίος περιλαμβάνει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από 55,4 τον Νοέμβριο. Οι 50 μονάδες αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 55,4 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.

H ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε όλη την περιοχή και ειδικά στη Γερμανία, με τον δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 50 μονάδες, στις 49,9.
PMI_4.png

PMI2_3.JPG

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον περασμένο Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της εβδομάδας η IHS Markit ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 58,0 μονάδες τον Δεκέμβριο από 58,4 τον Νοέμβριο, στη χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων δέκα μηνών.

«Η επιτάχυνση που είδαμε τον Νοέμβριο δυστυχώς αποδείχτηκε βραχύβια. Εν μέσω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων της COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η ανάπτυξη επιβράδυνε τον Δεκέμβριο στο πιο αδύναμο ρυθμό από τον Μάρτιο”, σχολίασε ο Τζο Xέις, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.