Ευρωζώνη: Απότομο «φρένο» στην ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο- Σε ύφεση οι υπηρεσίες

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη φρέναρε απότομα τον Σεπτέμβριο, αφού ο τομέας των υπηρεσιών υπέστρεψε σε ύφεση, αντισταθμίζοντας την δυναμική ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας. Η εικόνα που προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit έρχεται να χτυπήσει καμπανάκι για την πορεία της οικονομίας εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων ανά την ήπειρο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης για την δραστηριότητα σε υπηρεσίες και μεταποίηση, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 50,1 μονάδες από 51,9 τον Αύγουστο, αποκαλύπτοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας παγιδεύθηκε σε στασιμότητα. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες είναι το όριο που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. Αναλυτές, που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του Reuters, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημειώσει οριακή μόνο πτώση στις 51,7 μονάδες, μένοντας σε απόσταση ασφαλείας από το 50.

Ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, σχολιάζει ότι έχουμε να κάνουμε με μία οικονομία δύο ταχυτήτων, στην οποία ο κυρίαρχος τομέας υπηρεσιών εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις, την ώρα που τα εργοστάσια αυξάνουν και πάλι την παραγωγή τους χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση, ειδικά από αγορές του εξωτερικού.

Ο επιμέρους PMI για τις υπηρεσίες βυθίστηκε στις 47,6 μονάδες από 50,5 τον Αύγουστο, κόντρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι θα παραμείνει σταθερός. Αντιθέτως ο PMI της μεταποίησης σκαρφάλωσε απο τις 51,7 στις 53,7 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών και έναντι προβλέψεων για μικρή άνοδο στις 51,9 μονάδες.