Ευρωζώνη: Άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο – Σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός

Βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός, ωστόσο, παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος αν και είναι πιθανό να αυξηθεί με βραδείς ρυθμούς στη συνέχεια του έτους, λόγω αντιστροφής κάποιων φορολογικών περικοπών, της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και της εκκίνησης ανάκαμψης της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις 90,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 87,7 μονάδες τον Νοέμβριο.

Οι επιχειρήσεις μεταποίησης ανακοίνωσαν την μεγαλύτερη βελτίωση στο κλίμα, με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών και λιανικής να είναι λιγότερο απαισιόδοξες για το επόμενο έτος, παρά το ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την τωρινή του κατάσταση.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ παρέμεινε αμετάβλητος στο -0,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Eurostat, έναντι προσδοκιών των αναλυτών για -0,2%. Ωστόσο τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, την τρέχουσα περίοδο, καθώς μια προσωρινή μείωση του γερμανικού ΦΠΑ έληξε στα τέλη του 2020 και οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 45% από τις αρχές Νοεμβρίου.

Σε ξεχωριστή έρευνα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο τζίρος στο λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 6,1% τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 5,0% χαμηλότερα μηνιαίως.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι λιανικές πωλήσεις ήταν 2,9% χαμηλότερα στην ευρωζώνη και 2,0% στην ΕΕ των 27.

Οπως σημειώνει η Eurostat, τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη συγκράτηση της πανδημίας είχαν σημαντική επίπτωση στο λιανεμπόριο.