Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τουλάχιστον 32,5% της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2030

Σημαντικές αποφάσεις λήφθησαν χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το μέλλον της ενεργειακής απόδοσης στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ενέκρινε δεσμευτικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και ενδεικτικούς για την ενεργειακή απόδοση.

Μέχρι το 2030, η ενεργειακή απόδοση στην ΕΕ πρέπει να έχει βελτιωθεί κατά 32,5%, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να βρίσκεται το λιγότερο στο 32% της τελικής ακαθάριστης κατανάλωσης στην ΕΕ. Και οι δύο αυτοί στόχοι πρόκειται να επανεξεταστούν μέχρι το 2023 και μπορούν μόνο να αυξηθούν και όχι να μειωθούν.

Η ολομέλεια ενέκρινε τρεις σημαντικούς νομοθετικούς φακέλους οι οποίοι αποτελούν μέρος του πακέτου “Καθαρής Ενέργειας για όλους τους Ευρωπαίους”: 1. για την ενεργειακή απόδοση (434 ψήφοι υπέρ, 104 κατά, και 37 αποχές), 2. για τις ανανεώσιμες πηγές (495 ψήφοι υπέρ, 68 κατά, 61 αποχές) και 3. για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης (475 ψήφοι υπέρ, 100 κατά, 33 αποχές).

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της Ε.Ε. είναι να γίνει περισσότερο αυτόνομη ενεργειακά και να μπορεί να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τρίτες χώρες. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δικαιούνται να παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για προσωπική τους κατανάλωση, να την αποθηκεύουν και να πωλούν το πλεόνασμα.

Σημαντικό ρόλο επίσης στην εξέλιξη της παραγωγής καθαρής ενέργειας θα παίξουν τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς. Όπως έγινε γνωστό το 14% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για λόγους μεταφοράς να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Τα νέα αυτά για τη χώρα μας μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εδραίωση και γιγάντωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που λόγω γεωγραφικής θέσης δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες ενώ και τα βιοκαύσιμα νέας γενιάς μπορούν να αποτελέσουν πολλά υποσχόμενο τομέα παραγωγής καυσίμων και να κάνει την Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες χώρες παραγωγής καθαρής ενέργειας μέχρι το 2030.