Εύλογοι προβληματισμοί για κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων χωρίς την πραγματοποίηση διόρθωσης…

  • Εύλογοι προβληματισμοί για κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων χωρίς την πραγματοποίηση διόρθωσης…

Το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 873 μονάδων σε συνδυασμό με τα πολυετή υψηλά που συνεχίζουν να καταγράφουν αρκετές μετοχές της μεγάλης, μεσαίας, και μικρής κεφαλαιοποίησης, διατηρούν την ανοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον όγκο όμως που πραγματοποιείται στις ανοδικές συνεδριάσεις, να δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων χωρίς την πραγματοποίηση διόρθωσης.

  • Στο 84% διαμορφώθηκε το ποσοστό των μετοχών του FTSE25 που έκλεισαν με σήμα αγοράς αυτή την εβδομάδα, έναντι 64% την προηγούμενη εβδομάδα, με τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και Eurobank από τις συστημικές να κλείνουν με σήμα αγοράς. Οι μετοχές των Τιτάνα, ΓεκΤέρνα, ΕΥΔΑΠMotor Oilκαι Μυτιληναίου έκλεισαν πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης.

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρέμειναν με σήμα strong buy, με τον δείκτη Nasdaq να μετατρέπει το σήμα του από strong sell σε sell. Στην Ευρώπη οι δείκτες DAX 30, FTSE 100, και CAC 40 διατήρησαν το σήμα τους σε strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

********

Δεύτερη εβδομάδα κερδών για τον γενικό δείκτη, ο οποίος παραμένει σε ανοδική τάση, διατηρώντας το σήμα αγοράςΗ αντίσταση βρίσκεται στις 899 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και η στήριξη στις 799 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον εβδομαδιαίο όγκο να  διαμορφώνεται  (152,8 εκατ.τεμάχια) χαμηλότερα του μέσου όρου των  τριάντα  ημερών (170,5 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 2,72%, ολοκληρώνοντας για τέταρτη εβδομάδα πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών (1.973 μονάδες), με το σήμα αγοράς να παραμένει. Ο εβδομαδιαίος όγκος διαμορφώθηκε στα 97,71 εκατ. τεμάχια έναντι 139,9 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.218 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.779 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Διατηρεί την ανοδική του τάση ο δείκτης FTSEM, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 3,42%, συνεχίζοντας να διαπραγματεύεται πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και τις προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα να διατηρούνται. Η αντίσταση στις 1.287 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.053 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Δεύτερη εβδομάδα κερδών για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος πραγματοποίησε εβδομαδιαία άνοδο 1,87%, διατηρώντας το σήμα αγοράς. Η αντίσταση βρίσκεται στις 555 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 371 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον εβδομαδιαίο όγκο να διαμορφώνεται στα 108,3 εκατ. τεμάχια έναντι 123,9 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

***

Αρνητικά πρόσημα την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,168% με πτώση 22,81%, και του δεκαετούς στο 0,818με πτώση 6,03%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem