Ευλογιά των πιθήκων: Άλλα δύο ύποπτα κρούσματα υπό διερεύνηση

Μετά την επιβεβαίωση και επισήμως του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, άλλα δύο ύποπτα κρούσματα εξετάζουν οι επιστήμονες.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ Άννα Παππά, ερευνώνται ακόμη ένα περιστατικό στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, μεταξύ πέντε δειγμάτων βρέθηκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ ως ύποπτα εξετάζονται καθημερινά περιστατικά εμπύρετα και με δερματικές βλάβες, εκ των οποίων ανιχνεύτηκε και ανεμοβλογιά. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυρία Παππά ανέφερε συγκεκριμένα: «Κάποια περιστατικά μπορεί να συνέβησαν χωρίς να γίνουν αμέσως αντιληπτά. Πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση για να ελέγξουμε τη διασπορά».

Σημείωσε, επίσης, ότι στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων οι ασθενείς έχουν εμφανή σημάδια, σε αντίθεση με τα ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πιο δύσκολη, διευκρινίζοντας ότι κίνδυνος υπάρχει μόνο αν υπάρχει κάποια αμυχή που έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια. «Δεν είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί, ακόμα και δίπλα μας να κάθεται κάποιος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επιχειρώντας να εξηγήσει πού οφείλεται η διασπορά αυτής της «ξεχασμένης» νόσου, υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος ασθενής που διαγνώστηκε με ευλογιά των πιθήκων εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Η επιδημιολογική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η ιχνηλάτηση επαφών.