Ευκαιρία για επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Λιθουανία

Τη διερεύνηση της περίπτωσης επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας προσφέρει η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επίσης νεοεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεθαύριο Τετάρτη 12 Ιουλίου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Εξάλλου, στην κυβέρνηση τονίζουν ότι η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο μετά τη διαμόρφωση νέου κλίματος αλλά και την πολύμηνη εμπρηστική ρητορική που προηγήθηκε, είναι ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με τη γειτονική χώρα και επιβεβαιώνουν ότι με αυτή τη λογική προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοιχτοί σε όλα τα επίπεδα, και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.

Στην Αθήνα επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι προφανώς υπάρχουν διαφωνίες, καθώς είναι γνωστές και οι θέσεις της Ελλάδας και οι θέσεις της Τουρκίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γειτονική χώρα, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με διάλογο καλή τη πίστει, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Δευτέρα και εν όψει της συμμετοχής του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη Λετονία σήμερα ο πρωθυπουργός

Η διμερής οικονομική συνεργασία αλλά και το Μεταναστευτικό αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά τις σημερινές επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λετονία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Λετονία την τελευταία εικοσαετία, επίσκεψη, που είχε αναβληθεί πέρυσι λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στη Λετονία που βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί Λιθουανία και Εσθονία, και εκκρεμούσε η επίσκεψη στη Λετονία, η οποία πραγματοποιείται τώρα με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κρισιάνις Κάρινς, με τον οποίο θα συζητηθεί η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λετονίας Έντβαρντς Σμίλτενς.