Ευελιξία στη χρονική απόσταση ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου συνιστά ο ΠΟΥ

Ο εμβολιασμός στις ευρωπαϊκές χώρες με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ευέλικτος ως προς το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, όπως δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Κλούγκε εξήγησε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην καλύτερη εκμετάλλευση των περιορισμένων προμηθειών εμβολίων και την προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

«Είναι σημαντικό μια τέτοια απόφαση να αντιπροσωπεύει μια ασφαλή συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην περιορισμένη ικανότητα συνολικής προστασίας αυτήν τη στιγμή και την αναγκαιότητα για τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, μειώνοντας παράλληλα το βάρος οποιουδήποτε επόμενου κύματος της επιδημίας επί των συστημάτων υγείας» δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

Οι δηλώσεις του συμπίπτουν με τις συζητήσεις που γίνονται σε πολλές χώρες, μεταξύ τους και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την αντιμετώπιση της χαμηλής τροφοδοσίας σε εμβόλια με την παράταση του χρόνου ανάμεσα στη χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου μέχρι και κατά 12 εβδομάδες και για το ενδεχόμενο της μείωσης του όγκου ορισμένων δόσεων.

Οι προτάσεις αυτές έχουν προκαλέσει δριμεία αντιπαράθεση μεταξύ των ειδικών. Οι Pfizer και BioNTech έχουν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιό τους θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό εάν η δεύτερη δόση χορηγηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών μετά την πρώτη δόση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε επείγουσα έγκριση για τη διανομή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech πριν από δύο εβδομάδες και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν λάβει την πρώτη δόση από την έναρξη του εμβολιασμού εδώ και μία εβδομάδα.

Στη Βρετανία, η οποία ενέκρινε το εμβόλιο τον Δεκέμβριο, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου σε διάστημα ενός μηνός.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εξασφαλίσει 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με οψιόν για άλλα 100 εκατομμύρια, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες για την παραγγελία επιπλέον 50 έως 100 εκατομμυρίων δόσεων.