Ευχαριστούμε κύριε Κοντόπουλε, μεγαλύτερες αλήθειες για το ΧΑΑ δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν…

Γιάννος Κοντόπουλος: Η τελευταία απάντηση, όλα τα λεφτά…

του Παύλου Στράνα

Έδωσε συνέντευξη στην «Κ» ο CEO του ΧΑΑ κ.Γιάννος Κοντόπουλος, την οποία αναδημοσίευσε ο μ/μ και συνεπώς μάλλον την έχετε διαβάσει.

Προσωπικά θεωρώ ότι αν εξυγίανση ΔΕΝ γίνει στο ΧΑΑ, θα είναι συνειδητή επιλογή να ΜΗΝ γίνει, γιατί η εμπειρία του κ. Γιάννου Κοντόπουλου σε παγκόσμια χρηματοοικονομικά «οικοσυστήματα», εγγυάται ότι ΑΝ θέλει, και αν πάρει εντολή να εξυγιάνει το ΧΑΑ, μπορεί να το κάνει, μέσα σε λίγες μέρες και με λίγες αποφάσεις.

  • Θα σταθώ όμως στην τελευταία ερωταπόκριση της συνέντευξης του, που αφορούσε την folli follie. Την αντιγράφω αυτούσια:

– Η υπόθεση της Folli Follie ήταν ένα πλήγμα για την ελληνική αγορά από τη σκοπιά της εταιρικής διακυβέρνησης. Πώς θα αποφύγει η Ελλάδα μία νέα Folli Follie;

Απάντηση:  

– O Τσώρτσιλ είχε πει ότι οι στρατηγοί είναι πάντα έτοιμοι να πολεμήσουν τον προηγούμενο πόλεμο, οπότε ναι, πιστεύω ότι δύσκολα θα δούμε μία νέα Fοlli Follie. Έχει προηγηθεί βέβαια μια μεγάλη προσπάθεια: σημαντική θωράκιση του θεσμικού πλαισίου, βελτίωση σε πολλά σημαντικά σημεία, όπως ο έλεγχος του οργανωτικού σχήματος μιας εταιρείας, η ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου και η λογοδοσία απέναντι στους μετόχους.

  • Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν ήδη εντάξει στην κουλτούρα τους –γενικότερα– βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, τις οποίες πλέον οι επενδυτές «απαιτούν». Κανένας νόμος ωστόσο δεν μπορεί να προσφέρει απόλυτη προστασία. Το «καλό» από εκείνο το πλήγμα είναι πως το οικοσύστημα βρίσκεται πλέον σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Θα πρέπει ωστόσο να έχουμε πάντα κατά νου, και αυτό ίσως θα λειτουργεί σωτήρια, πως μία τέτοια επανάληψη ως πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Μεγαλύτερη αλήθεια για το ΧΑΑ, δεν θα μπορούσε να ειπωθεί.
Τι μας λέει ο κ. Κοντόπουλος;

Για να μην δούμε νέα folli follie, έχει θωρακιστεί το θεσμικό πλαίσιο στα σημεία ελέγχου του οργανωτικού σχήματος, ανεξαρτησίας του διοικητικού Συμβουλίου, λογοδοσία απέναντι στους μετόχους.

  • ( Τώρα όποιος από εσάς είδε την βελτίωση ελέγχου, ανεξαρτησίας και λογοδοσίας, στις αμκ των δύο συστημικών τραπεζών, ή στη συμπεριφορά της ΠΛΑΘ, ή της ΦΒΜΕΖΖ, ή στη συμπεριφορά τόσων άλλων… χαρτιών να μου το πει και μένα).

Όμως το ότι καταστράφηκαν χιλιάδες μικρομέτοχοι με την folli follie, είχε και ένα «καλό» κατά τον κ. Κοντόπουλο… Ο,τι ξυπνήσαμε, άφραγκοι μεν, αλλά ξυπνήσαμε, και βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Αλλά μη νομίζετε ότι φτάνει κι αυτό. Οοοοοχι. Θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι μια τέτοια νέα , folli follie ως πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί!!!

Ευχαριστούμε κύριε Κοντόπουλε,

Tουλάχιστον, μας ανοίγετε τα μάτια να μην θεωρούμε ότι επειδή είστε τρομερά ικανός, αυτό θα λειτουργήσει αναγκαστικά υπέρ των μικρομετόχων, άλλωστε το λέτε στη συνέντευξη σας ότι:

  • «Αν στο τέλος της ημέρας είναι ικανοποιημένοι οι πελάτες μας, δηλαδή οι εισηγμένες, οι δυνάμει εισηγμένες και τα μέλη μας, σε βάθος χρόνου όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι θα είναι επίσης ικανοποιημένοι.»

Μόνο που κύριε Κοντόπουλε,

  • Aν στο τέλος της μέρας, ικανοποιημένοι είναι μόνο οι πελάτες σας, οι εισηγμένες και τα μέλη σας, οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι μικρομέτοχοι, θα ικανοποιηθούμε… Νύχτα!!!
    Καλή θητεία!

Παύλος Στράνας