Eυάγγελος Μυτιληναίος: “Θα ξεπεράσουμε το 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA το 2023” – Μερίσμα 1,23 ευρώ ανά μετοχή

Την εκτίμηση ότι ο όμιλος Mytilineos θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA το 2023 υπό την αίρεση ότι δεν θα συμβεί κάποιος έκτακτο συμβάν, διατύπωσε ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων, στο πλαίσιο της οποίας εγκρίθηκε και η διανομή μερίσματος ύψους 1,23 ευρώ ανά μετοχή.

«Η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία και πλέον είμαστε σε άλλα μεγέθη» τόνισε ο Πρόεδρος της Mytilineos.

“Τα κανονικά μας μεγέθη τα είδατε φέτος πρώτη φορά και θα είναι τα κατώτερα σε σχέση με τα επόμενα χρόνια”, συμπλήρωσε, ο Πρόεδρος της εταιρείας. “Αν δεν μεσολαβήσει κάποιο φοβερό γεγονός είπε ότι ήδη από το 2023 τα EBITDA του ομίλου θα διαμορφωθούν άνετα πάνω από το 1 δισ. ευρώ”, είπε.

Εξηγώντας τις προοπτικές της εταιρείας, σημείωσε, ότι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας δεν εξαρτώνται από την τιμή της ενέργειας, του φυσικού αερίου ή του δολαρίου. Οι παράγοντες όλοι αυτοί επηρεάζουν, αλλά με αντίθετο τρόπο μεταξύ τους, εξήγησε.

Σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου, σημείωσε ότι προβλέπει ότι η επίδραση στην Ευρώπη θα είναι πιο μακροπρόθεσμη από ότι στις ΗΠΑ αλλά δε θα δούμε τόσο απότομη άνοδο των επιτοκίων.

Για την επένδυση στον Καναδά που ανακοινώθηκε σήμερα, ο Πρόεδρος της εταιρείας σημείωσε ότι είναι μια εξαιρετική επένδυση, σε μια σημαντική αγορά στην οποία, ο μέτοχος της εταιρείας Fairfax, θα συμβάλει στην ανάπτυξή της. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Mytilineos για φέτος ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ 200 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στον Καναδά.

Ο Καναδάς αντέδρασε άμεσα και ουσιαστικά, επιδοτώντας το 30% της επένδυσης όταν η ΗΠΑ επιδοτεί 20%. Σχετικά με τις επενδύσεις της Mytilineos στον Καναδά, σημείωσε ότι η συμμετοχή των επιδοτήσεων στο επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. είναι 300 εκατ. ευρώ, κάτι που ανεβάζει την απόδοση της επένδυσης κατά 2 μονάδες.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ Μυτιληναίος σημείωσε ότι δεν τελειώσαμε.

Όπως είπε, «τον χειμώνα που πέρασε η Ευρώπη ήταν πάρα πολύ τυχερή, γιατί ο ήπιος χειμώνας και η έλλειψη ζήτησης από την Κίνα δημιούργησε ιδανικές συνθήκες. Μέχρι να μπουν σε λειτουργία το 2026 οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που τώρα κατασκευάζονται, είμαστε στο έλεος του καιρού και της Κίνας».

«Τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, μπορεί να καθυστέρησαν στις ΗΠΑ», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, «αλλά όταν στις ΗΠΑ αποφάσισαν να ενεργήσουν, οι αποφάσεις που πήραν ήταν καταλυτικές. Αυτό που έκαναν ήταν ότι έβαλαν λεφτά στο τραπέζι, χρηματοδοτώντας τις πολιτικές τους».

Η Ευρώπη, όπως είπε, προβληματίστηκε πάρα πολύ από τον νόμο των ΗΠΑ και σημείωσε ότι ως πρόεδρος της Eurometaux γνωρίζει ότι προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή με τα μέτρα που έλαβαν οι HΠΑ με τον IRA. Η απάντηση της Ευρώπης ήταν πρωτοβουλίες – δύο Οδηγίες που ανακοίνωσε, οι οποίες όμως δεν είχαν “λεφτά στο τραπέζι”  και ήταν ένα καλογραμμένο ευχολόγιο, που δεν συγκίνησε της βιομηχανίες της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, σημείωσε ότι ακόμη και σήμερα με το πάμφθηνο φυσικό αέριο, το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ  και επομένως το ενεργειακό κόστος είναι 5 φορές χαμηλότερο από ότι στην Ευρώπη.

Σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να λάβει μια εταιρεία επενδυτική βαθμίδα αν η έδρα της είναι σε χώρα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Σημείωσε ότι για τη χώρα η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα σηματοδοτήσει το πέρασμά της από τις αναδυόμενες αγορές στις ανεπτυγμένες, κάτι που θα φέρει πολύ σημαντικά κεφάλαια στη χώρα. Πολλά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια τρισεκατομμυρίων δεν μπορούν να επενδύσουν στη χώρα, αν δεν συμπεριλαμβάνεται στις ανεπτυγμένες αγορές, λόγω του καταστατικού της.

Μιλώντας για τις ΑΠΕ, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε για τις αρνητικές τιμές ενέργειας που είδαμε στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη αρνητικές τιμές γιατί δεν έχουμε σχετικό μηχανισμό, αλλά έχουμε μηδενικές τιμές.

Οι τιμές μηδενίζονται όταν η παραγωγή ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Ένας γρίφος για τις εταιρείες παραγωγής ΑΠΕ είναι τί θα κάνει το ρεύμα όταν λειτουργεί στην ελεύθερη αγορά χωρίς να έχει διμερές συμβόλαιο ή διαγωνισμό.

Για τη Mytilineos δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα, τόνισε, γιατί έχει την Αλουμίνιο της Ελλάδας η οποία μπορεί να λειτουργεί ως η μεγαλύτερη μπαταρία που μπορεί να απορροφά όλη την παραπάνω ενέργεια.

Νέο μέλος στο ΔΣ- Μέρισμα 1,23 ευρώ

Αποφασίστηκε στη σημερινή Γενική Συνέλευση, η εκλογή νέου μέλους στο ΔΣ της εταιρείας, του κ. Χρήστου Γαβαλά, ο οποίος είναι ανώτατο στέλεχος της εταιρείας για σειρά ετών εξειδικευμένος στα χρηματοοικονομικά.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,23 ευρώ ανά μετοχή, αφού αυξήθηκε κατά 3 ευρώ ανά μετοχή  από το μέρισμα των 4.520.966 που  δε λαμβάνουν μέρισμα. Ημερομηνία διανομής του μερίσματος ορίστηκε η 3 Ιουλίου 2023 ενώ η ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 27η Ιουνίου του 2023.